Španija

Predstavitev gospodarstva Španije

Predstavitev države

Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas:

Klicna številka:

Reino de España / Kraljevina Španija

ES / ESP

Madrid

504.880

46,8

Španski

Rimskokatoliška 68,9 %, ateistov 11,3 %.

24.018 (2020)

Evro (EUR)

Enako kot v Sloveniji

+ 34


Večja mesta

Večja mesta Število prebivalcev 
Madrid 3.166.000
Barcelona 1.609.000
Valencia 790.000
Sevilla 691.000

 

Politična ureditev

Politični sistem:

Ustavna monarhija

Pravni sistem:

Temelji na ustavi iz l. 1978

Zakonodajna oblast:

Dvodomni parlament (Cortes); Senat ima 264 članov, 208 jih je izvoljenih neposredno, 56 članov pa so imenovani regionalni predstavniki, vendar z malo vpliva. Kongres poslancev ima 350 članov, ki so izvoljeni iz zaprtih list strank v posameznih volilnih enotah.

Volitve:

Na parlamentarnih volitvah, 28. aprila 2019, so zmagali vladajoči socialisti (PSOE) premiera Pedra Sáncheza, ki so dobili 29 % odstotkov glasov in si s tem pridobili 122 poslanskih sedežev v spodnjem domu španskega parlamenta. Ker Sánchezu ni uspelo sestaviti koalicije, so razpisali ponovne volitve, ki so potekale 10.11.2019. Ponovno so slavili Sánchezovi socialisti, ki jim je število poslancev še upadlo. Dvignila se je ljudska stranka in skrajno desni VOX. Ponovne volitve, ki so bile že četrte v zadnjih štirih letih, tako še vedno niso rešile politične situacije v Španiji.

Vodstvo države:

Kralj Felipe VI

Izvršilna oblast:

Svet ministrov vodi predsednik (premier), ki ga imenuje kralj, vendar mora dobiti podporo v parlamentu. 
Premier: Pedro Sanchez (od junija 2018)

 

Španija je članica EU (European Union). Kot polnopravna članica EU sodeluje v vseh sporazumih, katerih podpisnica je EU. Včlanjena je tudi v OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) in WTO (World Trade Organization).


Vir: EIU; Factiva, februar 2021.

 

Gospodarska politika vlade

Kriza, ki je posledica pandemije korona virusa, je zaustavila začrtano politično agendo. Po volitvah novembra 2019 se je manjšinska koalicijska vlada pod vodstvom Španske socialistične delavske stranke (PSOE) strinjala s premikom v levo pri oblikovanju politike in predstavila program, ki je vlado zavezal k zvišanju davkov premožnejšim, bankam in energetskim podjetjem ter dajanju prednosti socialnim politikam. Načrtovali so tudi spremembo elementov delovne reforme iz leta 2012. Glede na potrebo po podpori gospodarstvu po izbruhu korona virusa in omejenem fiskalnem prostoru, se bodo nekateri ukrepi, kot so višji davki za bogate in nekatere družbe, verjetno nadaljevali.

Vlada se je na pandemijo odzvala s svežnjem finančne pomoči, ki znaša skupaj 20 % BDP. Od tega približno 5 % BDP predstavljajo neposredne fiskalne spodbude, preostanek pa ustreza likvidnostnim določbam in jamstvom.


Vir: EIU; Factiva, februar 2021.

 

Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge