Španija

Predstavitev gospodarstva Španije

Predstavitev države

Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas:

Klicna številka:

Reino de España / Kraljevina Španija

ES / ESP

Madrid

504.880

46,8

Španski

Rimskokatoliška 70 %, ateistov 10 %,

26.636 (2019)

Evro (EUR)

Enako kot v Sloveniji

+ 34


Večja mesta

Večja mesta Število prebivalcev 
Madrid 3.166.000
Barcelona 1.609.000
Valencia 790.000
Sevilla 691.000

 

Politična ureditev

Politični sistem:

Ustavna monarhija

Pravni sistem:

Temelji na ustavi iz l. 1978

Zakonodajna oblast:

Dvodomni parlament (Cortes); Senat ima 264 članov, 208 jih je izvoljenih neposredno, 56 članov pa so imenovani regionalni predstavniki, vendar z malo vpliva. Kongres poslancev ima 350 članov, ki so izvoljeni iz zaprtih list strank v posameznih volilnih enotah.

Volitve:

Na parlamentarnih volitvah, 28. aprila 2019, so zmagali vladajoči socialisti (PSOE) premiera Pedra Sáncheza, ki so dobili 29 % odstotkov glasov in si s tem pridobili 122 poslanskih sedežev v spodnjem domu španskega parlamenta. Ker Sánchezu ni uspelo sestaviti koalicije, so razpisali ponovne volitve, ki so potekale 10.11.2019. Ponovno so slavili Sánchezovi socialisti, ki jim je število poslancev še upadlo. Dvignila se je ljudska stranka in skrajno desni VOX. Ponovne volitve, ki so bile že četrte v zadnjih štirih letih, tako še vedno niso rešile politične situacije v Španiji.

Vodstvo države:

Kralj Felipe VI

Izvršilna oblast:

Svet ministrov vodi predsednik (premier), ki ga imenuje kralj, vendar mora dobiti podporo v parlamentu. 
Premier: Pedro Sanchez (od junija 2018)

 

Španija je članica EU (European Union). Kot polnopravna članica EU sodeluje v vseh sporazumih, katerih podpisnica je EU. Včlanjena je tudi v OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) in WTO (World Trade Organization).


Vir: EIU; Factiva, marec 2020.

 

Gospodarska politika vlade

Gospodarska politika vlade bo še naprej osredotočena na spodbujanje okrevanja gospodarstva, na izboljšanje javnih financ in privabljanje investitorjev. Vendar pa je po mnenju EIU malo verjetno, da bo imelo gospodarstvo koristi od usklajenega programa strukturnih reform v bližnji prihodnosti.

Vlada španske socialistične delavske stranke (PSOE) se je zavezala, da bo ohranila fiskalne načrte Ljudske stranke (PP) in opustila načrte za odpravo reforme dela iz leta 2012. Ta politika pa se lahko spremeni zdaj, ko bodo levosredinske stranke prevzele nadzor nad parlamentom.
 

Vir: EIU; Factiva, marec 2020.
 

 

Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge