Dubaj je zagotovil finančno podporo letalski družbi Emirates

torek, 08. september 2020

Mednarodna letalska družba Emirates je od dubajske vlade prejela 2 mlrd USD finančne pomoči, da bo lažje obvladovala zmanjšanje prihodkov, ki jih je povzročila pandemija korona virusa. Kot delničar letalske družbe Emirates je vlada vložila lastniški kapital, saj se zaveda strateškega pomena te letalske družbe za gospodarstvo Dubaja in ZAE ter njene ključne vloge pri pozicioniranju Dubaja kot glavnega mednarodnega letalskega vozlišča.

Pandemija je letalski družbi Emirates zadala hud udarec, saj je država do junija 2020 prepovedala vstop tujih turistov, zaradi česar je letalska družba v obdobju marec – julij 2020 ustavila vse redne potniške lete. Družba je bila primorana zmanjšati na tisoče delovnih mest, odstraniti več destinacij iz svojega omrežja, svojo posadko pa prositi za prostovoljni neplačani dopust. Letalska družba, ki se osredotoča na potnike na dolge razdalje in tranzitne potnike ter ima veliko floto velikih reaktivnih letal, bo zaradi globalnih omejitev potovanj, povezanih s pandemijo, močno prizadeta tudi po tem, ko se bo letalski promet ponovno popolnoma odprl.

Dubaj je 7. julija 2020 ponovno odprl vrata mednarodnim turistom in vzpostavil sistem protokola za vse obiskovalce, kot so obvezno testiranje na korona virus, merjenje temperature potnikom na letališču, veljavno zdravstveno zavarovanje in registracija v aplikaciji za sledenje korona virusu v ZAE.

Dubaj si prav tako prizadeva za ohranjanje domačih gostov. Z namenom, da bi privabili domače turiste, so sprožili številne kampanje v družabnih omrežjih, najeli vplivne influencerje, da po družabnih omrežjih promovirajo dubajske znamenitosti, septembra pa skupaj z Abu Dabijem in Šardžo organizirajo turnir indijske premier lige v kriketu, da bi privabiti obiskovalce iz Indije.

Vendar bo okrevanje svetovne potovalne industrije zaradi negotove in hitro spreminjajoče se situacije, povezane s pandemijo, zelo počasno in dolgotrajno. Veliki mednarodni dogodek, Expo 2020, ki naj bi privabil do 25 mio obiskovalcev, so že preložili na naslednje leto in bo predvidoma potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022.

Po napovedih Mednarodnega združenja za letalski promet (IATA) naj bi leta 2020 svetovna letalska industrija izgubila preko 100 mlrd USD, letalski promet na Bližnjem vzhodu pa naj bi se letos zmanjšal za -56 %. IATA ocenjuje, da bo popolno okrevanje v tem sektorju zaznati šele leta 2024.

Letalska družba Emirates je v začetku avgusta letos napovedala, da bo začela s poleti na več kot 70 destinacij, kar predstavlja več kot 50 % njenega ciljnega omrežja pred obdobjem pandemije. Vendar v družbi ocenjujejo, da bodo na vseh svojih 143 destinacijah lahko leteli šele poleti 2021.

Tudi EIU napoveduje v drugi polovici leta 2020 le delno okrevanje v potovalni industriji in slabe možnosti za ta sektor v ZAE vsaj do druge polovice leta 2021.

Družba Emirates Airline, ki ima sedež v Dubaju, je v letu 2019 ustvarila 22.516 mio EUR prihodkov in zaposlovala 105.286 delavcev.

Viri: Factiva, Economist Intelligence Unit, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike