Dubajsko podjetje DP World je kupilo dansko logistično podjetje Unifeeder za 376 mio EUR

sreda, 15. avgust 2018
Dubajsko podjetje DP World je kupilo dansko logistično podjetje Unifeeder za 376 mio EUR (2,8 mlrd DKK). DP World je četrto največje pristanišče na svetu in z nakupom danskega logista uresničuje svoje cilje po razširitvi poslovanja v Evropi, ter po razširitvi svojih poslovnih segmentov še na ladijski promet.  

Nakupna pogodba je predmet številnih zakonodajnih odobritev in se bo financirala iz obstoječih virov. Transakcija naj bi se zaključila do konca letošnjega leta in bo po načrtih podjetju DP World povečala dobiček že v prvem poslovnem letu. Podjetje DP World je kupilo delnice od družbe Nordic Capital Fund VIII in nekaterih manjšinskih delničarjev. 

Podjetje DP World je v letošnjem letu podpisalo številne koncesijske pogodbe, z namenom povečanja prihodkov in širitve svojih poslovnih segmentov. V prvem polletju leta 2018 je podjetje zabeležilo visoko rast kontejnerskih prevozov, predvsem v evropskih in avstralskih terminalih in to kljub številnim geopolitičnim izzivom ter spremembam trgovinske politike, kar je povzročalo negotovost na trgu. Bruto količina zabojnikov se je v prvih šestih mesecih leta 2018 povečala za 4,8 % v primerjavi z enakim obdobjem 2017, oziroma za 6 %, brez upoštevanja dodatnih zmogljivosti.

Podjetje Unifeeder ima sedež v Aarhusu na Danskem in je bilo ustanovljeno leta 1977. Ima obsežno transportno mrežo v severni Evropi, saj je povezano  s približno 100 pristanišči in obratuje na 60 plovilih. Podjetje je leta 2017 ustvarilo prihodke v višini 510 mio EUR. Nakup podjetja Unifeeder bo podjetju DP World omogočil večjo konkurenčnost v svetovni dobavni verigi ter bolj učinkovito poslovanje. Sedanje poslovanje podjetja Unifeeder se namreč dopolnjuje z obstoječim poslovanjem podjetja DP World in ponuja priložnosti za rast v prihodnje.

Vir: Abu Dhabi Media Company
 
Več informacij o globalnih trendih na področju transporta