Dunajsko letališče je sprejelo varčevalni program in preklicalo izplačilo dividend za leto 2019

torek, 21. april 2020

Letališče Dunaj (Vienna Airport Group) je v petek 17. aprila začelo z varčevalnim programom, ki so ga sprejeli zaradi izpada dohodkov, ki so posledica pandemije korona virusa. Varčevalni program ustreza četrtini letnega prihodka letališča. S pomočjo varčevalnega programa in državne pomoči bo letališče lahko ohranjalo likvidnost do konca leta 2020.

Letališče Dunaj, ki je v 40 % lasti mesta Dunaj in pokrajine Spodnja Avstrija, se je tudi odločilo za preklic izplačila dividend za leto 2019 v višini 1,13 EUR na delnico. Letni sestanek delničarjev so preložili na 4. september 2020.

Število potnikov na dunajskem letališču se je marca 2020 zmanjšalo za dve tretjini na približno 800.000, v primerjavi z 2,4 mio potniki v marcu 2019. Po poročanju tiskovne predstavnice letališča so v aprilu zabeležili 99 % padec števila potnikov ali približno 800 potnikov na dan.
Letalski prevoznik Austrian Airlines, ki prepelje več kot 40 % vseh potnikov na letališču, je do sredine maja ustavil vse lete in se z vlado pogaja o paketu pomoči v višini nekaj 100 mio EUR.

Skupina Vienna Airport Group, ki je prav tako investirala v letališče na Malti in v letališče Košice na Slovaškem, namerava letos prihraniti 220 mio EUR, načrtovane naložbe pa je zmanjšala s prvotnih 230 mio EUR na manj kot 100 mio EUR. Preklicala pa je tudi že svojo predhodno napoved prihodkov za leto 2020 v višini 870 mio EUR.

Paketi državne pomoči, zagotavljanje zadostnih kreditnih linij in uspešno izvajanje varčevalnih ukrepov, zagotavljajo likvidnost letališča do konca tega leta. Avstrija bo namenila 38 mlrd EUR za državna jamstva, nujno pomoč in odlog plačila davkov ter 5 mlrd EUR za kratkoročne delovne pogodbe za zaščito delovnih mest in ohranjanje podjetij.

Vir: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike