Dve tretjini vodilnih v francoskih podjetij je optimističnih glede prihodnjega poslovanja

sreda, 30. december 2020

Glede na raziskavo, ki jo je za združenje delodajalcev MEDEF izvedel Ifop (med 600 podjetji), je dve tretjini (68 %) vodilnih v francoskih podjetjih optimističnih glede poslovanja njihovega podjetja. Po drugi strani je glede francoskega gospodarstva optimističnih le 37 % vodilnih v podjetjih. 64 % jih predvideva, da bo potrebnih vsaj dve leti ali več, da bo Francija izšla iz krize.

Podjetja se zavedajo poslabšanja gospodarskih razmer v državi. Kot je komentiral Patrick Martin iz MEDEF je "morala skupine precej dobra", vendar je situacija kontrastna glede na sektorje. Nahajajo se v situaciji, kjer gre 90 % gospodarstva dobro, ostalih 10 % pa ima velike težave.

MEDEF tudi izpostavlja, da je horizont podjetij boljši v primerjavi s pomladjo. Azija je okrevala in sanitarna pričakovanja so se izboljšala, tako zaradi perspektive cepiva, kot tudi boljšega obvladovanja bolezni. Večje je število podjetij,  ki se nameravajo lotevati razvojnih, informacijskih in investicijskih projektov, kot  je bilo to v avgustu. Sistem pomoči je potrebno usmeriti na podjetja, ki jih je kriza najbolj prizadela. 61% vodilnih v podjetij meni, da je odprava davkov na proizvodnjo za sektorje, ki  jih je Covid-19 trajno prizadela, bistvenega pomena. MEDEF zelo pozitivno ocenjuje odziv na razpise in javne pozive  v okviru Francoskega načrta okrevanja in samo hitrost izvajanja načrta okrevanja.
Predsednik MEDEF Roux de Bezieux ocenjuje, da ima Francija potencial rasti, kar so pokazali tudi podatki o rasti pred Covid-19, pri čemer je bila bolj prizadeta kot nekatere ostale EU države.

Guverner centralne banke (Banque de France) Villeroy de Galhau je 14. decembra predstavil nov scenarij napovedi, ki predvideva 5 % rast v letu 2021 in 2022. Stanje padca v decembru 8 % glede na aktivnost pred Covid, je boljše kot stanje v novembru (-11 %) ali sploh v aprilu. Za  celotno leto naj bi bil padec 9 %, kar je sicer resna recesija. Francozi trošijo, vendar manj kot običajno, stopnja varčevanja je visoka. Pričakujejo, da se bo potrošnja pospešila, ob hitrejši vrnitvi sanitarnega zaupanja, ki je lahko faktor pospešitve.

Centralna banka pričakuje tudi, da bo brezposelnost dosegla vrh malo pod 11 % v začetku 2021 in se potem s scenarijem rasti začela zmanjševati, tako da naj bi konec leta 2022 znašala 9 %. Številne stečaje so sicer preprečili vladni ukrepi pomoči, za katero guverner ocenjuje, da je bila učinkovita. Močno se je povišal javni dolg, vendar so bili v izredni situaciji potrebni izredni ukrepi, pri čemer bo potrebno začeti po izhodu iz krize zmanjševati dolg. Centralna banka je previdna pri decembrskih napovedih rasti za prihodnji dve leti. Poudarjajo, da je razvoj  odvisen od sanitarne situacije in temelji na hipotezi, da se bo zdajšnja situacija nadaljevala v začetku leta 2021 ter da učinki cepiv ne bodo imeli polne učinkovitosti pred koncem 2021.

Pripravila:
mag. Breda Korošec
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Parizu
E: Breda.Korosec1@gov.si