E-trgovina na Norveškem je v letu 2019 zrasla za 6 %, v Sloveniji pa za 13 %

sreda, 18. marec 2020

Vrednost norveške e-trgovine je v letu 2019 zrasla za 6 % in dosegla 3,6 mlrd EUR (v analizo je vključena prodaja izdelkov široke porabe za širšo javnost po internetu). Mednarodna e-trgovina na Norveškem raste hitreje kot domača, vendar jo lahko kmalu upočasnijo nova davčna pravila, po katerih je potrebno plačati 25 % DDV za transakcije manjše od 30 EUR (350 NOK).

Analitiki napovedujejo, da bo norveška e-trgovina v prihodnjih petih letih rasla po 10 % povprečni letni stopnji in v letu 2024 dosegla vrednost 5,9 mlrd EUR.

Največji spletni trgovec na norveškem trgu je Komplett, ki je imel v letu 2019 20 % tržni delež. Podjetje ponuja elektronske izdelke in opremo.

Nemški spletni trgovec z oblačili Zalando je lani uvedel minimalno porabo za transakcije, da so kupci na Norveškem upravičeni do brezplačne dostave. Prej je Zalando nudil brezplačno dostavo ne glede na to, koliko je potrošnik porabil. Registracija Zalanda pri davčnem uradu na Norveškem pomeni, da sprememba predpisov v smislu 25 % DDV, ki ga je zdaj treba plačati za transakcije manjše od 30 EUR (350 NOK), nanj ne bo vplivala, saj je že obdavčen kot norveško podjetje.

Eden večjih akterjev na norveškem trgu je tudi podjetje Power, ki je specializirano za trgovino z elektroniko in napravami. Podjetje na spletu spreminja cene vsakih 15 minut, da se prilagaja ponudbi svojih konkurentov. Spletne cene njihovih izdelkov pa so vedno enake tako na spletu kot v fizičnih prodajalnah. Podjetje Power je že napovedalo novo partnerstvo s proizvajalcem kuhinj Norema, kar naj bi znižalo cene kuhinj za 40 %.

V Sloveniji je e-trgovina v letu 2019 narasla za 13 % in dosegla 302,1 mio EUR. Po napovedih naj bi v prihodnjih petih letih rasla po 14 % povprečni letni stopnji in v letu 2024 dosegla 581,3 mio EUR. Največji konkurent na trgu je podjetje Mimovrste doo, ki je imelo v letu 2019 23 % tržni delež.

Vir: Factiva; Euromonitor International
 
Več informacij o globalnih trendih na področju IKT