Eksponentna rast trga dostavnih storitev s pomočjo dronov

torek, 02. marec 2021

Globalni trg dostavnih storitev s pomočjo dronov eksponentno raste s 44,2 % povprečno letno stopnjo rasti in naj bi konec leta 2027 dosegel vrednost 9,51 mlrd USD.

Globalni trg dostavnih storitev s pomočjo dronov je v zadnjih 5 letih rasel s 44,2 % povprečno letno stopnjo rasti. V letu 2019 je bila vrednost globalnega trga ocenjena na 520 mio USD, do konca leta 2027 pa naj bi narasla že na 9,51 mlrd USD.

Azijsko-pacifiška regija ima na globalnem trgu največji, 39 % tržni delež glede na vrednost. Glavni trgi teh storitev so Kitajska, Japonska, Singapur in Južna Koreja. Vedno večji delež na globalnem trgu pa pridobivajo tudi ZDA.

Globalni trg dobavnih storitev s pomočjo dronov hitro raste zaradi naraščajočega povpraševanja po hitrih dostavah, večje potrebe po medicinski oskrbi na oddaljenih območjih in potrebi po brezkontaktnih dostavah pošiljk. Vendar sta sprejetje takšne storitve s strani potrošnikov in občutljivost dronov le dva izmed dejavnikov, ki omejujeta rast trga.

Največji ponudniki dostavnih storitev s pomočjo dronov so družbe FedEx, Amazon, Boeing, DHL, Matternet, UPS, Zipline, Drone Delivery Canada, Flirtey, Workhorse Group in Flytrex.

Pandemija COVID-19 je povzročila številne ovire tudi pri transportu blaga z ladjami, saj strožja pravila omejujejo število članov posadke. Južnokorejsko podjetje Marine Drone Tech je izkoristilo priložnost in ponudilo možnost dostavnih storitev z uporabo dronov.

Podjetje Marine Drone Tech, ki ga je septembra 2018 ustanovil razvojni center Korejske univerze za morje in ocean, se ukvarja z raziskavami in razvojem brezpilotnih letal, ki letijo nad morjem in z dostavnimi storitvami. Sedež podjetja je v mestu Busan v Južni Koreji.

V podjetju so izvedli že več testiranj in uspešno dostavili pošiljke na lokacije, oddaljene približno 2 km od pristanišča Busan. Dostavili so predvsem lažje pošiljke, kot so na primer SIM kartice za mobilne telefone, zdravila in zaščitne maske za obraz. Dostavni čas se je s pomočjo dronov skrajšal na zgolj 5 minut, v primerjavi s približno 40 minutami, ki so potrebne za dostavo z ladjo. Dostavni servis z droni so trikrat testirali tudi na Regionalnem uradu za letalstvo v Busanu in potrdili ustreznost storitve.

Podjetje Marine Drone Tech vodi Hwang In-cheol, nekdanji vojaški pilot helikopterja, ki je sodeloval v številnih pomorskih operacijah. V podjetju trenutno vzpostavljajo aplikacijo za sprejemanje naročil za dostavo. Storitev bodo začeli uporabljati v komercialne namene predvidoma do konca marca letos.

Viri: Factiva, The Korea Herald, Business Wire

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav