Energetska transformacija bo na Poljskem ustvarila 300.000 delovnih mest

petek, 11. september 2020


Energetska preobrazba, s katero se bo soočila Poljska, bo v naslednjih 20 letih ustvarila približno 300.000 dobro plačanih delovnih mest, je 8. septembra poudaril podnebni minister Michał Kurtyka na ekonomskem forumu v Karpaczu na jugozahodu Poljske.

Kurtyka je dejal, da bodo poljske premogovniške regije prejele 60 milijard PLN (13,5 milijarde EUR) za preoblikovanje svoje industrije v okolju prijaznejše sektorje. "Konkretne strategije za pravično preobrazbo v regijah bi morale biti pripravljene do konca letošnjega leta, v začetku naslednjega leta pa bi morali biti projekti izvedljivi," je dejal minister.

Spremembe v poljskem energetskem sektorju bi morale biti "pravična preobrazba", pri čemer bi bilo potrebno delovna mesta v tradicionalni proizvodnji električne energije, ki temeljijo predvsem na premogu, nadomestiti z delovnimi mesti v drugih panogah, je dejal Kurtyka. Minister je spomnil, da bo velik del sklada EU za oživitev gospodarstva, katerega namen je okrepiti gospodarstvo pred posledicami koronavirusne krize, usmerjen v energetske, prometne in industrijske projekte.

Po njegovih besedah bo glavni izziv za Poljsko v naslednjih 20 letih gradnja energetskega sistema brez emisij, ki bi bil po velikosti primerljiv s sedanjim sistemom na premogu. V ta namen država načrtuje šest jedrskih enot, ki bodo proizvedle približno 7-9 GW skupne moči, in razvoj projektov vetrne energije na morju s skupno zmogljivostjo 11 GW. Do leta 2030 bi morala biti tretjina poljske moči zelena energija.

Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com