Estonija bo v letu 2019 povečala subvencije za javni prevoz na 101 mio EUR

sreda, 26. september 2018

Po predlogu estonskega državnega proračuna za prihodnje leto, se bo subvencioniranje javnega prevoza v Estoniji v letu 2019 povečalo za 9 mio EUR na 101 mio EUR. Velik delež povečanja je posledica dodatnega subvencioniranja avtobusnih prevozov.

Estonska ministrica za gospodarske zadeve in infrastrukturo, Kadri Simson, je v izjavi za javnost povedala, da bo večja podpora za storitve javnega prevoza zagotovila boljšo mobilnost, zmanjšala motorizacijo in s tem onesnaževanje okolja. Državne subvencije tudi olajšajo gibanje ranljivih skupin prebivalcev.

Zahvaljujoč brezplačnim avtobusnim prevozom se je število potnikov na okrožnih avtobusnih linijah v Estoniji v avgustu 2018 povečalo za 33 %, kar kaže, da je cena vozovnice pomemben faktor pri odločitvi za uporabo javnega prevoza. Zato je cilj estonske vlade, da nadaljuje s projektom brezplačnega javnega prevoza, kar se odraža tudi v novem proračunu. Subvencije za avtobusne storitve se bodo v letu 2019 povečale s 34,8 mio EUR na 43,3 mio EUR. Domače ladijske, zračne in železniške potniške storitve v okviru javnih potniških storitev pa bodo ostale vsaj na enaki ravni kot leta 2018.

Letalske storitve na dveh največjih otokih, Saaremaa in Hiiumaa, bodo prejele 5,53 mio EUR subvenic, kar je več kot podvojitev letošnjih subvencij v višini 2,6 mio EUR. Ministrica je razvoj regionalnih letalskih služb opisala kot eno od prednostnih nalog države v regionalnem razvoju. Poleg tega bo država dodelila 7 mio EUR subvencij državni letališki družbi Tallinn Airport, z namenom izboljšanja zračnih povezav in podpore regionalnim letališčem.

Subvencije za državno železniško podjetje Elron bodo prihodnje leto znašale 30,8 mio EUR. Podjetje Elron je v prvih osmih mesecih 2018 za 23 % povečalo svoje prihodke v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Vir: Baltic Business Daily
 
Več informacij o globalnih trendih na področju transporta