Estonska energetika prehaja na blockchain tehnologijo

sreda, 07. november 2018

Estonsko energetsko omrežje "Estonias Energy Grid" je že naredilo prvi korak k uvedbi "blockchain" tehnologije z energetsko platformo WePower, ki je namenjena nabavi energije in trgovanju z njo. V nacionalnem pilotnem projektu sodelujeta estonski operater prenosnega omrežja (TSO) Elering in WePower. Projekt naj bi kot prvi na svetu omogočil uporabo te tehnologije v energetiki in utrl pot digitalni revoluciji v energetskem sektorju.

Po prvih podatkih WePower so na "blockchain" tehnologijo uspešno naložili podatke za 26.000 ur in 24 TWh porabe energije, s skupno 39 mlrd pametnih energetskih žetonov.

Estonija ima idealno infrastrukturo za takšno testiranje, saj ima 100 % pokritost s pametnimi števci in platformo za izmenjavo podatkov, z imenom Estfeed. Estfeed omogoča uporabnikom, da naložijo in delijo podatke s katerokoli osebo ali družbo, ki jo izberejo, kot tudi anonimne in agregirane podatke, kot jih tudi uporablja WePower pilotni projekt.

Energetski trgi so bili do sedaj odvisni od nekaj velikih ponudnikov, a je prihod ponudnikov energije iz obnovljivih virov ta sistem spremenil in bolj porazdelil. Kupci energije niso več odvisni od enega ponudnika, temveč si lahko sami izbirajo ponudnike, ki ustrezajo njihovim potrebam in z njimi neposredno trgujejo. Te zapletene zahteve po podatkih se odlično prilegajo "blockchain" tehnologiji. Takšni projekti se do sedaj še niso izvajali, delno zaradi zapletenosti, pa tudi zato, ker so podatki v energetiki zelo občutljive narave. "Blockchain" tehnologija je idealen pripomoček, saj je njeno temeljno načelo zaupanje, zato lahko prinese revolucionarno transparentnost v industriji. Z zanesljivim merjenjem posamezne porabe ali proizvodnje energije, lahko "blockchain" tehnologija zmanjša neučinkovitost in olajša prehod na zelene tehnologije.

Prihodnost čiste in varne energija je odvisna od inovativnih rešitev in krepitve moči potrošnikov, a je v večini držav glavna ovira pomanjkanje dostopa do podatkov o energiji. Estfeed odpira dostop do podatkov v Estoniji, zdaj pa si želijo to razširiti še na mednarodni nivo. Projekt WePower je pomemben dokaz, kako dostop do podatkov vodi k inovacijam.

Vir: Asharq Al-Awsat

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT

Več informacij o globalnih trendih na področju energetike