Estonski proizvajalci lesenih hiš si prizadevajo povečati izvoz v Francijo

sreda, 05. september 2018

Estonski proizvajalci lesenih hiš so največji izvozniki v tem segmentu v Evropi. Po podatkih Statističnega urada Estonije so estonski proizvajalci v letu 2017 v Francijo izvozili lesenih hiš v vrednosti več kot 17,4 mio EUR, kar uvršča Francijo na sedmo mesto najpomembnejših izvoznih trgov za Estonijo. Francija je država, ki ima tradicijo gradnje kamnitih stavb, zato je rast trga lesenih hiš na francoskem trgu nekoliko počasna. A med potrošniki je vedno večje zanimanje za uporabo lesa kot gradbenega materiala, zato so v Franciji številne pobude za mednarodno sodelovanje na tem področju.

Spodbujanje gradnje lesenih hiš je ena od prednostnih nalog francoske vlade že skoraj deset let, njihov cilj pa je doseči raven tistih držav, kjer so lesene hiše priljubljena izbira. Za dosego teh ciljev so v Franciji na državni ravni sprejeli številne nove ukrepe glede okoljske in energetske učinkovitosti, v zadnjih letih pa se odobrili tudi veliko število projektov za gradnjo lesenih hiš. V Franciji vsako leto zgradijo okoli 350.000 do 400.000 novih stanovanj. Lesene hiše trenutno predstavljajo 8 % celotnega števila privatnih domov v državi, 4 % stanovanjskih hiš in več kot 10 % poslovnih stavb in zgradb javnega sektorja.

Glavna izvozna trga za estonske proizvajalce lesenih hiš sta Švedska in Norveška. V zadnjih letih se je zmanjšal izvoz na ta dva trga, saj je znižanje deviznega tečaja povzročilo znatno povečanje cen izdelkov v euroobmočju in zmanjšalo konkurenčnost estonskih podjetij v primerjavi z lokalnimi podjetji. Zato si Estonija toliko bolj prizadeva za prodor na francoski trg. Marca 2018 je na estonskem veleposlaništvu v Parizu potekal seminar estonskih proizvajalcev lesnih hiš na francoskem trgu. Na seminarju so sodelovala estonska podjetja Matek AS, Production House OU, Ritsu AS, Q-Haus Baltic OU in Puitpesa OU, pa tudi estonsko interesno združenje proizvajalcev lesenih hiš, Woodhouse.

Vir: Baltic Business Daily

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne industrije