Estonsko podjetje Eleon bo s kitajskim državnim podjetjem CSSC začelo s proizvodnjo vetrnih turbin

četrtek, 11. junij 2020

Estonsko podjetje Eleon, ki razvija vetrne tehnologije, je s kitajskim državnim podjetjem Chinese State Shipbuilding Corporation (CSSC) sklenilo sporazum o dolgoročnem strateškem sodelovanju. Podjetji sta ustanovili skupno podjetje za razvoj vetrne energije Eleon China, ki bo že letos poleti zagnalo proizvodnjo vetrnih turbin Eleon. CSSC je največje svetovno ladjedelniško podjetje, katerega podružnica Haizhuang Windpower že od leta 2004 proizvaja vetrne turbine in investira v vetrne elektrarne.

Eleon in CSSC sta po dolgih in plodnih pogajanjih, ki so potekala več mesecev, podpisala sporazum 8. junija 2020. Uradni podpisni dogodek pa bo potekal šele po odpravi omejitev potovanj.

Pomembno vlogo pri združevanju kitajskega velikana težke industrije in estonskega razvijalca vetrnih turbin na morju je imel Center estonskega podjetništva (Enterprise Estonia - EAS).

V EAS so prepričani, da je projekt sodelovanja estonskega podjetja Eleon s kitajskim velikanom dokaz, da so estonska podjetja konkurenčna na svetovnem trgu in igrajo pomembno vlogo na področju inovacij in obnovljivih virov energije. V skupnem podjetju Eleon China pa so mednarodno konkurenčnost tehnologije Eleon označili kot zelo obetavno. Tehnologija Eleon Direct Drive je s svojo kompaktno in zaprto zasnovo generatorja nekaj posebnega in zagotavlja najboljše razmerje med težo in zmogljivostjo v tehnologiji vetrnih turbin na svetu. V skupnem podjetju so tudi prepričani, do bo povezava med CSSC in Eleon prinesla novo zgodbo o uspehu, morda podobno, kot jo je pred leti skupno podjetje Mitsubishi Vestas Offshore Wind. Generalni direktor Eleona je ustanovitev skupnega podjetja z velikim kitajskim podjetjem označil kot preboj za Eleon, saj se s tem uresničujejo načrti podjetja za nadaljnji razvoj na mednarodnih trgih.

Eleon AS je podjetje, ustanovljeno leta 2007 v Estoniji, ki razvija in proizvaja vetrne turbine razreda več megavatov. Njegova tehnologija, ki se ponaša z najboljšim razmerjem med težo in zmogljivostjo, predstavlja pomembno konkurenčno prednost na področju plavajočih vetrnih tehnologij na morju.

CSSC je največji svetovni konglomerat na področju ladjedelništva, ki zaposluje 310.000 ljudi. Hčerinska družba CSSC Haizhuang Windpower, razvijalec in upravljavec vetrnih elektrarn, letos načrtuje proizvodnjo 2.000 vetrnih turbin. V prihodnjih nekaj letih podjetje načrtuje povečanje svojih zmogljivosti za proizvodnjo turbin na kopnem ter prenovo in razvoj plavajočih tehnologij za pridobivanje vetrne energije na morju.

Vir: Factiva, Baltic News Service 

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav