EU je podprla vinarski sektor, ki ga je močno prizadela pandemija COVID-19

četrtek, 09. julij 2020

Evropska komisija je v torek, 7. julija 2020 predlagala ukrepe za povečanje podpore vinarskemu sektorju. To je eden od kmetijskih in živilskih sektorjev, ki ga je pandemija COVID-19 najbolj prizadela.

Proizvajalci bodo do šestih mesecev izvzeti iz določenih proti-monopolnih pravil Evropske unije in jim bo omogočeno skupno načrtovanje proizvodnje, skladiščenja ali promocijskih dejavnosti.
Izvršni organ EU bo povečal tudi prispevek EU za financiranje državnih podpornih programov s 60 % na 70 %.
Evropska komisija bo državam EU omogočila tudi predplačilo za kritje stroškov skladiščenja, proizvajalcem pa bo omogočila nadaljnjo destilacijo vina v alkohol za industrijsko uporabo ali za bio gorivo.

Poraba vina v Evropi naj bi se letos po napovedih zmanjšala za -8 %. Najbolj bo padla prodaja peninam, vinom višjega cenovnega razreda in staranim vinom, saj domača poraba ne more nadomestiti izgubljene prodaje v restavracijah in barih. Izvoz vina se je letos že zmanjšal za -14 %, predvsem zaradi zmanjšanega povpraševanja in dodatnih tarif, ki so jih uvedle ZDA. Evropska komisija se zato zavzema za bolj fleksibilne obstoječe programe podpore na trgu in preusmeritev sredstev v krizno upravljanje.

Evropski trg vina je zrel, saj je vino del evropske kulture in življenjskega sloga Evropejcev. Veliko vinorodno območje spodbuja rast trga v regiji, prav tako pa tudi inovacije v zvezi s prilagoditvami okusa, barve in embalaže. Zaradi velikega povpraševanja po vinu je bilo v zadnjih letih veliko zemljišč preoblikovanih v vinograde, zlasti v Španiji, Italiji, Franciji in Turčiji, saj so njihova lokalna vina zelo priljubljena po vsem svetu. Proizvajalci tako iz teh vinogradov nabavijo grozdje v razsutem stanju in potem pridelajo vino po nižjih cenah.Evropski vinski trg je razdrobljen. Na njem deluje več svetovnih in tudi domačih konkurentov. Največjo priložnost za nove konkurente predstavljajo inovativne rešitve, s katerimi lahko zadovoljijo trg. Proizvajalci v regiji stalno razvijajo edinstvene vinske okuse, da bi ponovno pospešili rast trga, ki počasi upada zaradi vdora brezalkoholnih in zdravih pijač, kar predstavlja veliko grožnjo vinski industriji. Številni globalni konkurenti tudi razmišljajo o združitvah, prevzemih in partnerstvih, da bi razširili svoj trg.

Italija je največji vinski trg v regiji. Več stoletij je bila glavni proizvajalec vina zaradi velike razpoložljivosti grozdja za proizvodnjo vina, pa tudi zaradi pogoste porabe vina med domačini.

Analitiki napovedujejo, da bo evropski trg vina v obdobju 2020-2025 rasel po 0,89 % povprečni letni stopnji.

Viri; Factiva, Reuters, MarketResearch.com

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije