EU vlaga 1 mlrd EUR v projekte dekarbonizacije industrije

torek, 23. november 2021

Evropska komisija je prejšnji teden sporočila, da bo EU prek svojega sklada za inovacije vložila več kot 1,1 mlrd EUR v 7 vnaprej izbranih obsežnih inovativnih projektov, katerih cilj je razogljičenje gospodarstva.

V okviru 1. razpisa za obsežne projekte bo EU dodelila nepovratna sredstva sedmim projektom, ki vključujejo tehnologije, kot so elektroliza brez fosilov za proizvodnjo vodika, zajemanje in shranjevanje ogljika (CCS), sončna foto-voltaika in drugo. Izbrani projekti se nanašajo na sektorje kemikalij, jekla, cementa, rafinerije ter energije in toplote, in se nahajajo v Belgiji, Italiji, na Finskem, v Franciji, na Nizozemskem, Norveškem, v Španiji in na Švedskem.

Med uspešnimi prijavitelji sta tudi družbi Enel Green Power Srl (Italija) in Air Liquide SA (Francija).
Enel Green Powersi bo prizadeval razviti pilotno linijo v industrijskem obsegu za proizvodnjo foto-napetostnih (PV) celic z bifacialno heterostikcijo (B-HJT). Projekt predvideva povečanje letne proizvodne zmogljivosti B-HJT PV modulov z 200 MW na 3 GW v tovarni v Catanii.

Pozitivno odločitev o prejemu nepovratnih sredstev je prejel tudi finski proizvajalec obnovljivih virov energije, Neste Oyj. Iz Sklada EU za inovacije bo prejel 88 mio EUR sredstev za podporo svojemu projektu zajemanja in shranjevanja zelenega vodika ter CO2 v rafineriji na Finskem.

Podrobnosti v zvezi z vsemi 7 projekti so na voljo na tej povezavi.


Uspešni projekti bodo pripravili posamezne sporazume o donacijah z Evropsko izvajalsko agencijo za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA), ki bodo dokončani v Q1 2022.

Medtem je Evropska komisija 26. oktobra objavila že 2. razpis za velike projekte s proračunom 1,5 mlrd EUR. Postopek izbire bo potekal do 3. marca 2022.Viri: Factiva, Renewables Now, SeeNews

Več informacij o globalnih trendih na področju zelenih tehnologij