Evropska komisija je Grčiji odobrila 800 mio EUR pomoči

četrtek, 03. junij 2021

Evropska komisija je Grčiji odobrila 800 mio EUR pomoči, namenjenim podjetjem v turistični industriji, ki jih je prizadela pandemija COVID-19, je 1. junija 2021 sporočila EU.

Shema je bila odobrena v skladu s pravili EU o državni pomoči in temelji na začasnem okviru za podporo držav članic EU.

»800 mio EUR vredna grška shema bo olajšala dostop do likvidnosti za podjetja, ki delujejo v turističnem sektorju. Pandemija jih je močno prizadela in ta sistem bo pomagal zagotoviti kontinuiteto njihove gospodarske dejavnosti v teh težkih časih«, je dejala podpredsednica EU Margrethe Vestager, ki je odgovorna za konkurenčno politiko.

Turizem je najpomembnejši sektor grškega gospodarstva, saj ustvari več kot 20 % BDP države.

Od 15. maja letos Grčija v skladu z evropskimi in mednarodnimi smernicami previdno vabi nazaj turiste in upa, da bo letos podvojila prihodke od turizma v primerjavi z lanskim letom. Grško gospodarstvo se je lani na splošno znižalo za -8 %. Prihodki od turizma, ki so kljub želji države po diverzifikaciji še vedno zelo pomemben del gospodarstva, so se leta 2020 zaradi pandemije korona virusa, z 18 mlrd EUR v letu 2019, znižali na 4,28 mlrd EUR. Po podatkih grškega Inštituta za turistično konfederacijo se je število prihodov turistov zmanjšalo za 76,5 % na le 7,4 mio.

Po poročanju britanske banke HSBC naj bi letošnje predvideno povečanje turizma dodalo 2 % BDP Grčije.

Letos maja je grški minister za turizem, Harry Theocharis, napovedal večmilijonsko promocijsko kampanjo, katere namen je privabiti več obiskovalcev s sloganom »Vse, kar želiš, je Grčija«.

Glede na trenutno situacijo lahko vsi turisti, ki prihajajo iz držav EU in schengenskega območja, ZDA, Združenega kraljestva, Izraela, Srbije, ZAE, Nove Zelandije, Avstralije, Južne Koreje, Tajske, Ruande, Singapurja, Rusije, Severne Makedonije, Kanade, Belorusije, Bahrajna, Katarja, Kitajske, Kuvajta, Ukrajine, BIH ter Savdske Arabije, v Grčijo vstopajo brez obvezne karantene. Morajo pa predložiti potrdilo o cepljenju proti COVID-19, negativni PCR test, ki ne sme biti starejši od 72 ur, potrdilo o prebolelosti COVID-19, ki ga je izdal javni organ oziroma pooblaščeni laboratorij, ali dokaz o pozitivnem testu na COVID-19 v zadnjih 2-9 mesecih. Poleg tega lahko obiskovalcem na vstopnih točkah v državi opravijo naključni hitri test, in vsi, ki imajo pozitiven rezultat, morajo v karanteno, v posebej za to določene hotele.

Število okuženih s COVID-19 se v Grčiji še naprej zmanjšuje. 1. junija 2021 so zabeležili 1.007 novih primerov, skupno število okužb pa je od začetka pandemije do 1.6.2021, znašalo 402.306. 1. junija so zabeležili tudi 41 smrtnih žrtev, ki jih je do sedaj bilo v Grčiji že 12.095.


Viri: Factiva, Anadolu Agency, Greek Reporter

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma