Evropska tovarna Tesla čaka na odprtje

četrtek, 24. februar 2022

Prva evropska tovarna Tesla avtomobilov stoji v občini Grünheide, v Brandenburgu v Nemčiji, približno 30 km jugovzhodno od središča Berlina. V njej bodo najprej izdelovati model Y, zmogljivost tovarne pa je okoli 500.000 vozil na leto.
 
Stroji v prvi evropski Tesla tovarni so nameščeni in že od konca lanskega leta izdelujejo pred-produkcijska testna vozila, a tovarna še nima dovoljenja za komercialno delovanje. Otvoritev tovarne, ki je bila sprva načrtovana za lansko poletje, je bila že večkrat prestavljena in še vedno ni uradnega datuma začetka delovanja. 
 
Tovarna v Nemčiji bo Tesli omogočila dobavo na evropske avtomobilske trge, tako da družba ne bo več odvisna od dragega uvoza iz kitajskih in ameriških tovarn.
 
Izvršni direktor Tesle Elon Musk je napovedal, da bo tovarna začela z manjšo proizvodnjo že do konca leta 2021, dobavljati pa naj bi začela v začetku leta 2022. Za vzpostavitev polne proizvodnje pa bo potrebno več časa, kot so ga potrebovali za izgradnjo tovarne.
 
Tovarna je sedaj pripravljena za proizvodnjo avtomobilov, a potrebuje še dovoljenje za komercialno delovanje.
Okoljsko nasprotovanje novi tovarni je nekoliko vplivalo na zamudo uradne otvoritve, vendar je največji razlog za zamudo pozno vložena vloga za izgradnjo tovarne baterij, ki ni bila vključena v prvotno vlogo za dovoljenje. To je povzročilo vsaj 6 mesecev zamude. Kljub temu je bila tovarna zgrajena v rekordnem času.

Iz ministrstva za okolje Brandenburg so sporočili, da je postopek odobritve v zadnji fazi, vendar še ne morejo navesti datuma odobritve.

Leta 2021 je bilo na globalnem trgu prodanih 936.222 Tesla vozil, kar je 87 % več kot leto prej. Analitiki napovedujejo, da bi lahko letos prodaja poskočila na 1,5 mio avtomobilov.


 
 
Viri: Factiva, The Wall Street Journal

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije