Evropski trg cestnega tovornega prometa letos večji za 8,6 %

četrtek, 25. november 2021
 
Analitiki britanske raziskovalne hiše Transport Intelligence ocenjujejo, da bo evropski trg cestnega tovornega prometa leta 2021 za 2,2 % večji v primerjavi z letom 2019 in 8,6 % večji v primerjavi z letom 2020. Prihodki na trgu naj bi v letu 2021 dosegli skupno 352,39 mlrd EUR.

Medletna rast je bila v prvi polovici leta 2021 zelo močna, in sicer 11,1 %. Čeprav trg v letu 2021 kaže znake okrevanja, pa so med posameznimi trgi znotraj Evrope velike razlike.

Če pogledamo podatke o rasti za leto 2021 v primerjavi z ravnmi pred pandemijo, je nemški trg cestnega tovornega prometa dosegel najvišjo, 2,6 % rast. Uspešnost nemškega trga je v veliki meri posledica rasti trgovine, rast trga pa so nekoliko ovirale težave v proizvodnem sektorju. Zaradi pomanjkanja komponent in ozkih grl v dobavnih verigah so bili namreč številni proizvajalci, predvsem v avtomobilski industriji, prisiljeni ustaviti proizvodnjo.

Vsa velika gospodarstva so leta 2020 doživela strm padec velikosti trga, zato se šele počasi vračajo na ravni iz leta 2019.

Zaradi motenj v italijanskem proizvodnem sektorju, ki jih je povzročila pandemija Covid-19, je sektor cestnega tovornega prometa v državi še vedno za 1,9 % pod ravnjo iz leta 2019.

V Združenem kraljestvu je bil mednarodni tovorni promet močno oviran zaradi Brexita. Rast znotraj evropske trgovine je znašala le tretjino rasti, ki sta jo zabeležili Francija in Nemčija, čeprav je bila rast na domačem trgu razmeroma močna.

Okrevanje v mednarodnem delu evropskega trga cestnega tovora je bilo v letu 2021 močnejše od domačega, pri čemer se pričakuje, da bo mednarodni trg letos medletno zrasel za 11,8 %, domači trg pa za 7,2 % v primerjavi s prejšnjim letom.

Analitiki napovedujejo, da bo evropski trg cestnega tovornega prometa v obdobju do leta 2025 rasel po 4,4 % povprečni letni stopnji. Rast bo spodbujala močnejša maloprodaja, zlasti prek spletnih kanalov, ter povečana proizvodnja. Rast maloprodaje in spletne trgovine se je v prvi polovici leta 2021 izrazito okrepila, kar je spodbudilo okrevanje cestnega tovornega prometa. Kljub temu so omejitve ponudbe v proizvodnem sektorju zavirale splošno rast. V prihodnjih 4 letih se bo po napovedih nadaljevalo močno povpraševanje s strani maloprodajnega sektorja, v zadnjih letih napovedanega obdobja pa naj bi se umirile tudi razmere v dobavnih verigah v proizvodnji in gradbeništvu.


 

 Viri: Factiva, Hong Kong Shipping Gazette

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike