Expo 2020 Dubaj: odlična priložnost za Slovenijo, da svetu pokaže najboljše, kar ima

četrtek, 01. oktober 2020


Čez natanko leto dni se bo v Dubaju v Združenih arabskih emiratih pričela svetovna razstava Expo Dubaj 2020, ki je bila zaradi pandemije koronavirusa prestavljena na kasnejši termin. Med 192 državami udeleženkami se bo s svojim nacionalnim paviljonom pod sloganom »Slovenia. Green Smart Experience .« svetu predstavljala tudi Slovenija, in sicer kot trajnostna, sodobna in ustvarjalna ter v prihodnost usmerjena država, v kateri se prepletajo zeleno okolje, znanje, prebojne ideje in inovacije ter gospodarstvo z dodano vrednostjo. Z današnjim dnem organizatorji pričenjajo tudi s serijo virtualnih dogodkov, s katerimi želijo izkoristiti čas za uvajanje v tematike razstave in državam ponuditi možnost, da predstavijo svoje delovanje na različnih področjih, luč sveta pa je ugledala tudi spletna stran slovenske predstavitve na svetovni razstavi Expo Dubaj 2020.Prizorišče svetovne razstave v Dubaju

Kot pravijo organizatorji, bo Expo 2020 v Dubaju med 1. oktobrom 2021 in 31. marcem 2022 združil svet v duhu solidarnosti in optimizma, saj naj bi predstavljal globalni forum, ki bo ponudil prostor za ustvarjanje in udejanjanje pozitivnih sprememb v spremenjenem svetu.

»Veseli nas, da se bo svet na tem dogodku spet združil in pričel ustvarjati nove poslovne in osebne povezave. S svojim sodelovanjem na Expu 2020 izkazujemo svojo zavezanost k ustvarjanju močne in trajnostne prihodnosti. Če je bilo leto 2020 leto, ko se je svet skoraj ustavil, mora biti leto 2021 leto izjemnega, vsesplošnega pospeševanja k doseganju nujnih globalnih ciljev. In čeprav so se časovni roki Expa morda spremenili, ostajajo naša udeležba in skupni cilji trdno nespremenjeni,« pravi Ajda Cuderman, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Slovenija bo v Dubaju nastopila pod sloganom »Slovenia. Green Smart Experience,« s katerim se bo svetovni javnosti predstavljala kot trajnostna, sodobna in ustvarjalna ter v prihodnost usmerjena država, v kateri se prepletajo zeleno okolje, znanje, prebojne ideje in inovacije ter gospodarstvo z dodano vrednostjo. Namen udeležbe na Expo 2020 Dubaj je umestitev Slovenije na svetovni zemljevid kot trajnostne ter hkrati visoko tehnološke in inovacijske države, promocija slovenskega gospodarstva in Slovenije kot turistične destinacije ter povečanje prisotnosti slovenskih izdelkov in storitev tako na trgu Združenih arabskih emiratov kot na svetovnem trgu.


Idejna zasnova paviljona – arhitekturni studio Magnet design, d. o. o.

»Svetovna razstava v Dubaju je odlična priložnost, da kot država pokažemo, kako lahko naše vrhunske pametne in zelene tehnologije skupaj s slovenskimi ustvarjalnimi talenti prispevajo k boljšemu in bolj trajnostnemu svetu. Prav tako nam daje priložnost, da Slovenijo postavimo na globalni zemljevid kot ustreznega in zanesljivega poslovnega partnerja ter privlačno destinacijo za obisk in raziskovanje,« pojasnjuje Cudermanova.

Po njenih besedah bo paviljon obiskovalcem zagotovil edinstveno izkušnjo - osebno začutiti in odkriti, kako lahko naša država s svojim načinom življenja in naša podjetja z najsodobnejšimi rešitvami prispevajo k globalnemu cilju trajnostnega poslovanja, industrije in življenja.

Paviljon bo postavljen v tematskem sklopu Trajnost na 1.550 m2 velikem razstavnem prostoru, ki ga odlikuje odlična lega v neposredni bližini enega od treh vhodov na prizorišče svetovne razstave. Idejno zasnovo zanj je pripravil arhitekturni studio Magnet design, d. o. o., postavilo pa ga bo podjetje Riko, d. o. o. Paviljon je arhitekturno zamišljen kot lebdeča zelena oaza na vodni blazini in prikazuje slovensko modrost, inovativnost in energijo. Zasnovan je kot pametno okolje in bo obiskovalcem omogočal virtualni obisk in izkušnjo prihodnosti ter doživetje Slovenije z vsemi čuti z uporabo naprednih digitalnih rešitev. Paviljon se razprostira v treh nadstropjih. Pritličje je zamišljeno kot odprt prostor, ki obiskovalcem ponuja vpogled v slovenske znanstvene, športne in kulturne dosežke, vpogled v izbrane slovenske izdelke široke potrošnje, zagotavlja pretočnost obiskovalcev in organizacijo različnih kulturno-umetniških prireditev in drugih dogodkov. V prvem nadstropju, ki predstavlja bistvo zgodbe o zeleni in pametni Sloveniji, bodo obiskovalci s pomočjo digitalnih vsebin in bogate multimedijske izkušnje celovito izkusili in občutili Slovenijo. Drugo nadstropje predstavlja slovensko gospodarstvo in bo namenjeno različnim predstavitvam dobrih praks, organizaciji okroglih miz in za poslovna mreženja. Več o paviljonu.


Slovenski paviljon je v tematskem sklopu Trajnost na 1.550 m2 velikem razstavnem prostoru.

Organizatorji svetovne razstave Expo Dubaj 2020, ki je bila zaradi pandemije Covid 19 prestavljena za leto dni, so se odločili, da bodo v vmesnem času izvedli serijo virtualnih dogodkov (t. i. Pre-Expo program), s katerimi želijo izkoristiti pridobljeni čas za uvajanje v tematike, ki se bodo odvijale naslednje leto in na ta način državam ponuditi možnost, da predstavijo svoje delovanje na različnih področjih ter že vnaprej spletejo poslovne navezave. Program bo upošteval predvidenih 11 tematskih tednov in mednarodne dneve ter se bo pričel natanko leto dni pred dogodkom, torej v teh dneh. Slovenija želi kar najbolje in v čim večjem obsegu predstaviti slovenska prebojna podjetja, zato bo v tematske tedne, predlagane s strani organizatorja, vključila tudi vsebine, ki so pomembne za promocijo slovenskega gospodarstva, in sicer: tovarne prihodnosti, razvoj materialov, e-mobilnost, les in pametne zgradbe. Priložnosti in možnosti sodelovanja za slovenska podjetja bodo v kratkem objavljene na spletni strani in v medijih.

*******
Nosilka priprave predstavitve Slovenije na svetovni razstavi Expo Dubaj 2020 je javna agencija SPIRIT Slovenija, sicer pa je to skupni projekt Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Slovenske turistične organizacije (STO), Ministrstva za zunanje zadeve in Urada Vlade RS za komuniciranje.

*******
ZAŽIVELA SPLETNA STRAN
Natanko leto dni pred uradnim odprtjem je luč sveta ugledala tudi spletna stran slovenske predstavitve na svetovni razstavi Expo Dubaj 2020 – www.expo2020slovenia.si, preko katere bo zainteresirana domača in tuja javnost redno obveščena o aktivnostih, dogajanju in priložnostih za slovenska podjetja pred svetovno razstavo, v času njenega trajanja in po njej.

Več informacij:
SPIRIT Slovenija, javna agencija
E: Expo2020@spiritslovenia.si

Poglejte tudi:
Expo 2020 Dubaj: Slovenija predstavila svoje dosežke na področju vesoljskih tehnologij