Finančni trendi v Kanadi se nadaljujejo: inflacija počasi upada, cene hrane rastejo

sreda, 22. marec 2023
 
Po januarskem padcu inflacije na 5,9 odstotka, o katerem smo poročali na portalu Izvozno okno, se je stopnja inflacije v Kanadi februarja ohladila na 5,2 odstotka, kar je največja upočasnitev od aprila 2020.
 
Kljub splošnemu ohlajanju so cene živil ostale visoke in so prehitele skupno inflacijo.
 
Cene hrane, kupljene v trgovinah, so se februarja v primerjavi z letom prej zvišale za 10,6 odstotka, kar je že sedmi mesec zapored dvomestne rasti.
 
Medtem so se cene energije medletno znižale za 0,6 odstotka, saj so cene bencina padle za 4,7 odstotka v primerjavi z letom prej, ko so cene začele rasti. To je bilo prvo letno znižanje cen bencina po januarju 2021.
 


Vir podatkov: Statistics Canada, vir slike: CBC
 
Če izvzamemo cene hrane in energije, kanadski statistični urad poroča, da so se cene februarja v primerjavi z letom prej zvišale za 4,8 odstotka, potem ko so januarja medletno zrasle za 4,9 odstotka.
 
Letna stopnja inflacije je junija 2022 dosegla vrh pri 8,1 odstotka, vendar se je zniževala.
 
Kanadska centralna banka, ki si prizadeva za vrnitev skupne inflacije na cilj dveh odstotkov, je v začetku tega meseca pustila ciljno ključno obrestno mero nespremenjeno pri 4,5 odstotka.
 
To je bilo prvič, da je centralna banka ohranila ključno obrestno mero na čakanju, odkar jo je lani začela zviševati, da bi ohladila naraščajoče cene.
 
 
Povzeto po: CBC
 
Uredil: Simon Pribac
 
Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-naslov: info@canslo.com
 

 

Preberite tudi: