Finska in Japonska podpisali sporazum za R&R 6G tehnologij

torek, 15. junij 2021

Finski raziskovalni program 6G, ki deluje v okviru Univerze v Ouluju, in Konzorcij za promocijo Beyond 5G, ki deluje pod japonskim ministrstvom za notranje zadeve in komunikacije, sta podpisala sporazum o skupnem sodelovanju na področju še nestandardiziranih 6 G tehnologi. Cilj skupnega partnerstva je sodelovati pri raziskavah in razvoju prihodnjih 6G tehnologij ter prispevati k globalni standardizaciji in regulativnemu razvoju 6G tehnologije.

Japonska je najpomembnejša država pri razvoju brezžičnih mobilnih tehnologij, Finska pa si želi razširiti sodelovanje na teme, na katerih je mogoče doseči medsebojno konkurenčno prednost za razvoj 6G. Japonska je zgodaj spomladi že napovedala, da bo v razvoj 6G tehnologij vložila 2 mlrd USD.

Med člani konzorcija za promocijo Beyond 5G so Univerza v Tokiu ter družbe NTT Docomo, KDDI, SoftBank Group in Rakuten Mobile. 

Finski raziskovalni program 6G pa je program za raziskave, razvoj in inovacije, ki ga v obdobju 2018–2026 financirata Akademija Finske in Univerza v Ouluju.

Raziskovalnim dejavnostim se bo pridružila tudi finska družba Nokia.

Po napovedih ABI Research naj bi se prva komercializacija 6G tehnologije zgodila med leti 2028 in 2029, prvi standardi za 6G pa naj bi bili pripravljeni do leta 2026.

Številne druge države, vključno s Kitajsko, Južno Korejo, EU in ZDA, so prav tako uvedle projekte, programe in zavezništva za oblikovanje 6G okvira. Februarja 2021so glavni evropski operaterji napovedali raziskovalni projekt 6G, v ZDA pa so se ameriški operaterji zavezali skupini Next G Alliance, ki so jo ustanovili z namenom opredelitve tehnologije 6G.

Kitajska družba Huawei pričakuje, da bodo 6G tehnologije na trg prišle do leta 2030.
»Menimo, da bo 6G tehnologija na trgu približno do leta 2030, vendar še ne vemo, kaj je 6G. Naša industrija pričakuje, da bo do leta 2030 lansirala nekaj, kar bo dodalo vrednost podjetjem in potrošnikom, tako kot smo to storili za 4G in 5G«, je na konferenci globalnih analitikov Huaweija dejal predsednik družbe Huawei, Eric Xu. Predsednik družbe je še opozoril, da si Huawei trenutno prizadeva za opredelitev glavnih specifikacij 6G tehnologije in dodal, da bo družba kmalu izdala belo knjigo 6G. Družba sodeluje s številnimi akterji v industriji, da bi skupaj opredelili, kaj pravzaprav je in kako bo videti 6G tehnologija.


Viri: Factiva, Khaleej Times, RCR Wireless News

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT