Ford načrtuje največjo naložbo v električna vozila v ZDA

četrtek, 30. september 2021

Ameriški proizvajalec avtomobilov Ford namerava skupaj s partnerjem SK Innovation vložiti v proizvodnjo električnih vozil 11,4 mlrd USD in ustvariti 11.000 novih delovnih mest.

Skupaj z južnokorejskim partnerjem SK Innovation bo Ford zgradil tovarne v Kentuckyju in Tennesseeju, kjer bodo izdelovali baterije za naslednjo generacijo električnih vozil Ford in Lincoln. Popolnoma nov mega kampus Blue Oval City, v vrednosti 5,6 mlrd USD, bo postavljen v mestu Stanton v Tennesseeju. Ustvaril bo približno 6.000 novih delovnih mest. V osrednjem Kentuckyju Ford načrtuje gradnjo namenskega kompleksa za proizvodnjo baterij skupaj s partnerjem SK Innovation. 5,8 mlrd USD vreden baterijski park BlueOvalSK bo ustvaril 5.000 novih delovnih mest.

To je največja investicija Forda v njegovi 118-letni zgodovini. Ford pri naložbi v ospredje postavlja prehod svoje države na električna vozila.

Ameriška skupina Ford bo v projekt vložila 7 mlrd USD, kar predstavlja del 30 mlrd USD vredne investicije, ki jo je Ford že najavil letos. SK Innovation pa bo prispeval preostanek zneska.

Ford poudarja, da ta naložba podpira dolgoročni cilj podjetja, da ustvari trajen ameriški proizvodni ekosistem in pospeši svoje projekte v smeri nevtralnosti ogljika v skladu s pariškim podnebnim sporazumom.

Proizvajalec avtomobilov je ob tej priložnosti tudi povečal svoje cilje za svojo električno floto, saj pričakuje, da bo do leta 2030 40 % do 50 % njegovih vozil povsem električnih. Prvotni cilj, ki ga je proizvajalec najavil letos spomladi, je bil 40 %.

Predsednik družbe Bill Ford je izjavil, da gre za prelomni trenutek, saj bo družba popeljala Ameriko v prehod na električna vozila in začela novo obdobje čiste, ogljično nevtralne proizvodnje. Bill Ford je prepričan, da s to naložbo in inovativnim duhom lahko dosežejo cilje, ki so bili nekoč nezdružljivi. Zaščitili bodo planet, izdelali odlične električne avtomobile, ki jih imajo Američani radi, ter hkrati prispevali k blaginji naroda.Družba Ford Motor Company je eden najstarejših proizvajalcev avtomobilov na svetu. V letu 2020 je družba prodala 4.187.000 vozil po vsem svetu in ustvarila 127,144 mlrd USD prihodkov, kar je -18,45 % manj kot leta 2019. Konec leta 2020 je družba, ki ima sedež v Michiganu v ZDA, zaposlovala približno 186.000 delavcev.


Viri: Factiva, CE Noticias Financieras

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije