Francija je prva evropska država, ki je prepovedala vseh pet pesticidov, zaradi katerih umirajo čebele

sreda, 19. september 2018

Francija se je odločila za radikalno potezo pri zaščiti svoje čebelje populacije in postala prva država v Evropi, ki je prepovedala vseh pet pesticidov, ki so po mnenju raziskovalcev krivi za umiranje čebel. 

Francija je s sprejetjem te prepovedi šla še dlje od EU, ki je 19. decembra lani prepovedala uporabo le treh neonikotinoidov; clothianidina, imidakloprida in tiametoksama. Francija je te tri, skupaj s tiaklopridom in acetamipridom, prepovedala ne samo na prostem, ampak tudi v rastlinjakih.
 
Francoski čebelarji in okoljevarstveniki so odločitev o prepovedi petih tako imenovanih neonikotinoidov pohvalili, medtem ko pridelovalci žit in sladkorne pese opozarjajo, da bodo njihovi pridelki ostali brez zaščite pred drugimi škodljivimi žuželkami.
 
Sintetični neonikotinoidi, ki so jih razvili v sredini devetdesetih let, napadajo osrednji živčni sistem žuželk. So nadomestki za starejše, bolj škodljive pesticide in se največ uporabljajo za zaščito sadnih dreves, pese in vinske trte. Znanstvene študije so pokazale, da neonikotinoidi zmanjšajo plodnost čebel in povzročajo njihovo dezorientacijo. Najnovejše raziskave celo kažejo, da lahko čebele razvijejo nevarno odvisnost od insekticidov, podobno kot kadilci za nikotin. Kljub izsledkom raziskav pa so nekateri francoski kmetje jezni in pravijo, da ni dovolj dokazov, da so neonikotinoidi odgovorni za zmanjšanje čebelje populacije. Francosko kmetijsko združenje FNSEA je zahtevalo, da se upoštevajo izjeme v sektorjih, kjer ni drugih alternativ. Po njihovem mnenju bo prepoved še povečala nelojalno konkurenco med evropskimi in neevropskimi proizvajalci, ki še vedno lahko uporabljajo pesticide.
 
Kljub kampanjam za zmanjšanje pesticidov, se je njihova uporaba v Franciji med letoma 2014 in 2016 povečala za 12 %. Francija pa že napoveduje nov zakon o varnosti hrane, ki namerava razširiti prepoved uporabe vseh kemičnih snovi, ki delujejo na enak način.
 
Vir: The Telegraph Online

Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije