Francija je v proračunu za leto 2021 povečala porabo za energijo iz obnovljivih virov na rekordnih 6 mlrd EUR

torek, 22. september 2020

V Franciji se bo državna podpora obnovljivim virom energije v prihodnjem proračunu za leto 2021 povečala za 25 % in dosegla rekordnih 6 mlrd EUR, je 17. septembra napovedalo ministrstvo za ekološko tranzicijo v državi.

Finančna sredstva bodo usklajena z vladnim dolgoročnim energetskim načrtom, objavljenim aprila letos, ki je namenjen diverzifikaciji energetske mešanice virov države, de-karbonizaciji ogrevalnih in transportnih sistemov ter ukrepom za energetsko učinkovitost.

Do leta 2028 želi Francija, ki je drugo največje gospodarstvo Evropske unije, v primerjavi z letom 2017 podvojiti nameščeno zmogljivost električne energije iz obnovljivih virov na 113 GW. Vlada ima v načrtu, da bi do leta 2028 vetrne elektrarne na kopnem proizvedle do 34,7 GW, vetrne elektrarne na morju 6,2 GW, sončne elektrarne 44 GW in hidroenergija 26,7 GW električne energije.

Do leta 2035 naj bi bilo v Franciji zaprtih 14 jedrskih reaktorjev, od katerih so dva že zaprli letos in sicer v Electricit de France SAs v Fessenheimu na vzhodu Francije.

V francoskem elektroenergetskem sistemu prevladuje stabilna jedrska proizvodnja. Toda državno energetsko omrežje se je letos na začetku leta soočilo s padcem povpraševanja, ki so ga povzročile zaustavitve zaradi korona virusa. Med zdravstveno krizo se je pokazala sposobnost obnovljivih virov energije, da prispevajo k varnosti oskrbe. V posameznih dneh spomladi so obnovljivi viri energije zagotovili več kot 35 % celotne proizvodnje električne energije, pri tem pa ni bilo opaznih težav s stabilnostjo celotnega elektroenergetskega sistema.

Électricité de France SA (EDF) še vedno gradi novo jedrsko elektrarno v Flamanvilleu na severu Francije, vendar se je gradnja zavlekla, stroški pa so presegli prvotni proračun. Odločitev o novih jedrskih zmogljivostih in prihodnosti jedrske energije na francoskem energetskem trgu pa je odložena na čas po zaključku gradnje obrata v Flamanvilleu.

Istočasno pa se je širitev kapacitet nove zelene energije pocenila. Zahvaljujoč številnim podporam in njihovemu hitremu razvoju, postajajo obnovljivi viri energije vse bolj konkurenčni. Podporne cene sončne foto-napetostne energije so se v zadnjih petih letih znižale za -40 %, cene vetrne energije na kopnem pa so se v zadnjih treh letih znižale za -20 %, so sporočili z ministrstva za ekološko tranzicijo.

Viri: Factiva, ITP Business Publishing, LogisticsMiddleEast.com

Več informacij o globalnih trendih na področju obnovljivih virov energije