Francija na prvem mestu po privlačnosti tujih neposrednih investicij v Evropi

sreda, 21. julij 2021

Glede na raziskavo iz junija Ernst&Young je Francija tudi v letu 2020 na prvem mestu po privlačnosti tujih neposrednih investicij v Evropi z 985 projekti (19 % padec) pred ZK in Nemčijo.

Minister delegiran za zunanjo trgovino in privlačnost Riester je zadovoljen z uvrstitvijo in tudi samimi številkami, ob tem da je bila kriza Covid in da izhajajo iz visoke ravni v l. 2019. Transformacija države naj bi bila uspešna, prav tako ukrepi za zaščito gospodarstva in podjetij ter sprejetje načrta za okrevanje. Pozitivno investitorji ocenjujejo tudi znižanje davkov. Francija ohranja vodilno mesto glede privabljanja industrijskih projektov (341 projektov), prav tako se je v Franciji naselilo veliko število centrov za R&R. Francija je zahvaljujoč tem projektom ustvarila 30.000 delovnih mest. 

28. junija 2021 je potekal četrti vrh "Choose France", ki se ga je udeležilo več kot 200 vodilnih podjetij. Vrh je bil osredotočen na odpornost in okrevanje gospodarstva v Franciji  in Evropi. Glavne teme pa selitev evropske industrije nazaj, prebojne inovacije, logistika, ekološki prehod in razogljičenje gospodarstva. 

Letno poročilo o tujih neposrednih investicijah Business France

Pripravila:
mag. Breda Korošec
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Parizu
E: Breda.Korosec1@gov.si