Francija ponovno najprivlačnejša evropska destinacija za tuje naložbe

četrtek, 23. maj 2024


Po zadnji raziskavi EY 2024 Francija že peto leto ohranja naslov najprivlačnejše evropske destinacije za tuje naložbe. Z 1.194 prijavljenimi naložbenimi projekti v l. 2023 (21 %  vseh tujih naložb v Evropi), ki naj bi ustvarili ali ohranili približno 40.000 delovnih mest, je ponovno prehitela ZK in Nemčijo. 

Kot izpostavlja Business France, Francija ohranja tudi naziv "prvaka inovacij v Evropi" zahvaljujoč 123 projektom, registriranim l. 2023 v R&R.  

73 % anketiranih ocenjuje, da bo Francija  tudi v prihodnjih treh letih ostala privlačna za tuje naložbe. Franciji je med drugim uspelo izboljšati regulativno okolje, ki ni več kritična ovira.

Na sedem vrhu "Choose France 2024", vodilnem forumu za mednarodne vlagatelje v Franciji, katerega se je udeležil PR Macron, se je 13. maja 2024 zbralo pr. 200 tujih poslovnih voditeljev iz 40 različnih držav. Letošnji sedmi vrh je bil rekorden: napovedanih je bilo 56 projektov v vrednosti 15 milijard EUR naložb in 10.000 novih delovnih mest. 

Projekti so v skladu s prednostnimi nalogami vlade, da se Franciji zagotovi ponovna industrializacija in osrednji položaj v smislu proizvodnje na strateških področjih (predvsem v tehnologiji in zdravstvu). Francija se vse bolj uveljavlja kot evropsko stičišče za umetno inteligenco.
 

Med nekaterimi napovedanimi naložbami so:

 
  • Microsoft je napovedal naložbo v višini 4 milijard EUR, največjo doslej v Franciji, za podporo rasti Francije v novem gospodarstvu umetne inteligence.
  • Pfizer namerava v naslednjih petih letih (2024–2028) v Francijo vložiti več kot 500 milijonov  EUR prek ambicioznih javno-zasebnih partnerstev, osredotočenih na inovacije.
  • Amazon je napovedal več kot 1,2 milijarde EUR  naložb v Franciji, kar bo imelo za posledico več kot 3.000 ustvarjenih neposrednih  delovnih mest.
  • Astrazeneca je napovedala naložbo v višini 365 milijonov EUR za razširitev lokacije v Dunkerqueu, ki bo ustvarila 100 dodatnih delovnih mest.
  • Japonski operater KDDI z blagovno znamko Telehouse naj bi v več centrov za umetno inteligenco vložil 1 milijardo EUR.
  • Nemška družba Lilium  je najavila 400 milijonov EUR za obrat za razvoj električnih letal v regiji Nouvelle-Aquitaine.


Pripravila:

mag. Breda Korošec
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Parizu
e-naslov: Breda.Korosec1@gov.si

 

Preberite tudi: 

Predstavitev gospodarstva Francije