Francija ponovno prva naložbena destinacija v Evropi, napovedi novih naložb na vrhu Choose France 2023

petek, 30. junij 2023


15. maja 2023 je v Versailles potekal 6. vrh "Choose France 2023", kjer se je zbralo več kot 200 vodilnih podjetij ter so se vrstile razprave o gospodarski privlačnosti Francije, srečanja s tujimi vlagatelji, vladnimi predstavniki ter glavnimi podjetji. PR Macron je na vrhu napovedal 28 novih projektov, ki predstavljajo 13 mrd EUR naložb in 8.000 delovnih mest. Več kot 50 % projektov je v skladu s ciljem "zelene reindustrializacije".
 

Med ključnimi naložbami so naslednje:

 
  • PROLOGIUM TECHNOLOGIES (Tajvan), vodilno na področju raziskav in proizvodnje 100%  polprevodniških baterij, bo vzpostavilo prvo industrijsko proizvodnjo baterij v Evropi (moč 48 GW). Naložba je vredna 5,2 mrd EUR in bo ustvarila 3.000 delovnih mest. Skupina načrtuje v prihodnje v Franciji tudi R&R.
  • Podjetje XTC (Kitajska), proizvajalec materialov za baterije, je podpisalo pogodbo s francosko družbo ORANO o skupnem podjetju za proizvodnjo predhodnih sestavin in katod (kritičnih materialov za baterije za električna vozila) v Dunkerque. Naložba je vredna 1,5 mrd EUR.
  • Podjetje NEWCLEO (ZK) je napovedalo, da bo v Franciji do l. 2030 uvedlo svojo novo jedrsko tehnologijo. Gre za 3 mrd EUR vreden naložbeni načrt za obdobje 2025-2030, ki bo ustvaril 100 delovnih mest do l. 2023. K odločitvi jih je spodbudil načrt France 2030.
  • Podjetje HOLOSOLIS (EU) bo v Sarregueminesu (Grand Est) postavilo prvi proizvodni obrat za fotovoltaične celice in module z naložbo v vrednosti 710 mio EUR in 1.700 delovnih mest. Skupina načrtuje tudi  R&R v sodelovanju s številnimi inštituti ter pilotno industrijsko linijo za inovativne visoko zmogljive naprave.
  • PFIZER (ZDA) namerava v obdobju 2023-2026 vložiti več kot 500 mio EUR, zlasti na področju onkologije, protivirusnih zdravil in pakiranja, s širitvijo zmogljivosti kliničnih preskušanj v onkologiji ter znatnim povečanjem naložb v R&R. Družba Pfizer se zavezuje, da bo ocenila napredek projektov, da bi v obdobju 2025-2026 vložila še do 1 mrd EUR.
  • Družba GSK (ZK) napoveduje naložbe v industrijo in R&R v višini skoraj 400 mio EUR. Več kot 240 mio EUR bo vložila v svoje tri proizvodne obrate (Évreux, Mayenne in Saint-Amand-les-Eaux) v projekte posodobitve, digitalizacije in razogljičenja. Preko 150 mio EUR bo vloženih v R&R.
  • Podjetje MANPOWER (ZDA) namerava zaposliti 15.000 delavcev za določen čas (spodbujanje zaposljivosti oseb iz prednostnih sosesk in študentov, ki se izobražujejo na delovnem mestu).
  • Družba Powerdot (PT) je napovedala, da bo do l. 2025 vložila 140 mio EUR v razvoj postaj za hitro polnjenje. Nokia bo razširila svoj center za R&R.

Na letošnjem vrhu je bil predstavljen tudi francoski inovacijski ekosistem, ki povezuje več kot 22.000 start-upov, ki imajo močno podporo s strani države. Njihovo število se je v petih letih podvojilo. Predstavilo se je 10 inovativnih start-up podjetij: Verkor, ki razvija baterije za električna vozila na osnovi litij-ionske tehnologije in načrtuje gradnjo velike tovarne v Dunkerque, ki bo ustvarila 1.200 delovnih mest; HyprSpace, ki je specializirano za mikro lansirne naprave; Inocel, ki je predstavil svojo proizvodnjo modularnih gorivnih celic; Carbios, biotehnološko podjetje, ki razvija in industrializira postopke na osnovi encimov za ponovno oblikovanje življenjskega cikla plastike in tekstila; Alice&Bob, ki se ukvarja z univerzalnim kvantnim računalništvom; Interstellar Lab, ki razvija module za trajnostno življenje na zemlji in v vesolju; AdEchoTech, ki se ukvarja z inovativno medicinsko robotiko; Clinatec, ki z inovacijami spreminja način zdravljenja zdravstvenih težav (Parkinsonova bolezen); Chamatex Group, ki proizvaja športne čevlje na podlagi inovativnega tehničnega tekstila; in Emissive, vodilno podjetje na področju virtualne resničnosti.

Glede na zadnjo raziskavo EY Europe Attractiveness Survey 2023 je Francija že četrto leto zapored prva evropska destinacija za tuje naložbe (v l. 2022 1.259 naložbenih projektov). Francoski minister za zunanjo trgovino in privlačnost Becht poudarja, da so ključni elementi za privabljanje investicij možnost poceni brezogljične energije v srednjeročnem obdobju (z jedrsko energijo) ter talenti. Prav tako je za večje naložbe ključnega pomena strateški načrt France 2030 (54 mrd EUR). 

V času, ko se konkurenca zaostruje, vlada nadaljuje s sprejemanjem ukrepov, ki naj bi povečali privlačnost Francije kot naložbene destinacije. Maja je bil na vladi predstavljen predlog zakona o zeleni industriji (sedaj v obravnavi v Senatu), ki vsebuje številne ukrepe za spodbujanje brezogljične reindustrializacije Francije.


Pripravila:

mag. Breda Korošec
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Parizu
e-naslov: Breda.Korosec1@gov.si

 

Preberite tudi: 

Predstavitev gospodarstva Francije