Francija prva v EU testira Covid potovalno potrdilo

četrtek, 22. april 2021

Francija je prva država članica EU, ki je začela s testiranjem digitalnega potovalnega potrdila o Covid-19. Potrdilo je v okviru vseevropske sheme, za katero Bruselj upa, da bo ljudem do poletja omogočila bolj svobodno potovanje znotraj EU.

V Franciji so nadgradili obstoječo aplikacijo TousAntiCovid, ki je del državnega programa za sledenje stikom. Nadgradili so jo tako, da so omogočili shranjevanje negativnih rezultatov testa Covid-19 na mobilnih telefonih popotnikov. Aplikacijo popotniki že preizkušajo na letih na Korziko in na čezoceanskih letih.Testiranje potrdila bodo podaljšali do 29. aprila in v aplikacijo vključili še potrdila o cepljenju. Takšno potrdilo bi lahko sčasoma uvedli tudi za javne prireditve, kot so koncerti, festivali in sejmi, ne pa tudi za bare in restavracije.

»Francosko testiranje potrdila bo del okrepljenega, konsolidiranega in standardiziranega vseevropskega sistema,« je dejal francoski minister za digitalno tranzicijo Cédric O, pri čemer že potekajo pogovori z več državami in letalskimi družbami za njegovo uveljavitev.

Evropski komisar za pravosodje, Didier Reynders, pričakuje, da bo digitalno zeleno potrdilo EU začelo delovati po 21. juniju. Takšno potrdilo je nujna prednostna naloga za države južne Evrope, ki imajo zaradi pandemije močno prizadeta gospodarstva.

Potrdila namenoma niso poimenovali kot cepilni potni list, z namenom, da bi se izognili diskriminaciji ljudi, ki jim cepivo še ni dostopno. EU poudarja, da bi se na tak način lahko olajšala potovanja, vendar cepivo ne sme postati predpogoj za prosto gibanje. Potrdilo mora pomeniti, da potnikom po preboleli bolezni Covid-19 ne bo treba v karanteno in jim hkrati omogočiti, da na svoje pametne telefone shranijo podatke o cepljenju, o negativnem izidu testa na Covid-19 ali o prisotnosti protiteles.

V Franciji bodo vsi, ki bodo opravljali test na korona virus, prejeli SMS sporočilo ali e-pošto, ki jim bo omogočila dostop do državnega certificiranega spletnega dokumenta, ki ga bodo lahko prenesli, natisnili ali shranili v aplikaciji TousAntiCovid.
Enako bo veljalo tudi za cepljene osebe, ki bodo imele od sredine maja naprej možnost dostopa do preteklih testov in cepljenj. Rezultate testov na protitelesa pa bodo vključiti nekoliko pozneje.

Aplikacija bo generirala varno QR kodo, ki bo vsebovala vrsto informacij, vključno z imenom potnika, datumom in vrsto testiranja ali cepiva ter podrobnostmi o ustreznem zdravniku ali laboratoriju, ki jih bo mogoče preveriti v nacionalni bazi podatkov.

Več držav članic EU razvija podobne sisteme, kar vzbuja pomisleke o medsebojni kompatibilnosti. Tudi varuhi osebnih podatkov v EU so v začetku tega meseca opozorili, da mora sistem spoštovati zakone o varstvu osebnih podatkov in imeti ustrezno pravno podlago v vsaki državi članici.

Danska je prejšnji teden začela preizkušati Coronapas, ki je na voljo ljudem, ki so bili bodisi cepljeni, 2 do12 tednov prej pozitivni, ali negativni na Covid-19 v zadnjih 72 urah. Coronapas trenutno uporabnikom omogoča samo dostop do frizerskih salonov, kozmetičnih salonov in šole vožnje, vendar naj bi se možnosti od 6. maja razširile še na vstop v muzeje, gledališča, kinodvorane in restavracije.

Nizozemska preizkuša potrdilo z imenom Back to Live. Ta ljudem omogoča, da se udeležijo dogodkov v živo, pod pogojem, da so se istega dne od 8. ure zjutraj na posebnih mestih testirali in dobili negativen rezultat na Covid-19, ki so ga potem preko QR kode zabeležili v aplikaciji CoronaCheck.


Viri: Factiva, The Guardian

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT