Francija zaradi ptičje gripe poziva k masovnemu zakolu rac

torek, 12. januar 2021

Francija namerava še razširiti množični zakol perutnine, saj se bojijo hitrega širjenja virusa ptičje gripe, ki se širi na jugozahodu, kjer se nahajajo gojišča rac.

Francija je ena od evropskih držav, ki so od konca lanskega leta poročale o zelo nalezljivih sevih ptičje gripe, kar je v perutninski industriji povzročilo strah pred ponovitvijo krize v letih 2016–2017, ko je bilo zaklanih 10 mio ptic.

Francija se sooča z vse več primeri ptičje gripe H5N8 na farmah rac v regiji Landes, zato so v prizadetih območjih že zaklali jate, da bi preprečili prenos bolezni. Do sedaj so v Landih zaklali že skoraj 400.000 rac, nameravajo pa jih še nekaj 100.000.

Visoko patogeni virus H5N8 so prvič odkrili pri ptici v trgovini z živalmi na sredozemskem otoku Korzika že lani novembra, potem pa se je razširil na farme rac na jugozahodu države, kjer race gojijo za izdelavo kulinarične specialitete foie gras. Francoski pridelovalci foie gras so zato pozvali k množičnemu preventivnemu odstrelu rac, da bi tako zaustaviti širjenje hudega seva ptičje gripe.

Število izbruhov bolezni v Franciji je zdaj naraslo na 124, so 7. januarja sporočili s francoskega ministrstva za kmetijstvo. Odstrel bodo sedaj razširili iz 3 km na 5 km območje okoli lokacije izbruha, so sporočili z ministrstva.

Čeprav je virus H5N8 smrtonosen za ptice, pa ni dokazano, da bi se prenašal na človeka in zato tudi uživanje perutninskih izdelkov ne predstavlja tveganja.

Izbruhi ptičje gripe že sprožajo trgovinske omejitve. Kitajska je prejšnji teden prepovedala uvoz francoske perutnine, čeprav si Francija prizadeva, da bi prepovedi veljale le za tiste regije, kjer je prišlo do izbruhov. Vodja francoske kmetijske zbornice Sebastien Windsor je pozval k radikalnim ukrepom, s katerimi bi poskušali obnoviti zaupanje na izvozne trge, kot je Kitajska.

Tudi iz Belgije poročajo, da so iztrebili 3 okužene jate perutnine, eno v Meninu na zahodu države, drugo v Dinantu na jugu in tretjo v Dixmudeju na zahodu Flandrije. Belgijska zvezna agencija za varnost hrane AFSCA, ki je lastnikom perutnine naročila, naj zaprejo svoje živali, da se izognejo kontaminaciji, je dejala, da so pri divjih pticah odkrili 20 primerov virusa.

Poleg Francije in Belgije so o izbruhih ptičje gripe od začetka zime poročale še Nizozemska, Švedska, Združeno kraljestvo in Irska. O izbruhih so poročali tudi v Indiji in Južni Koreji. V Indiji bodo zaklali več 10.000 ptic, potem ko je bilo ugotovljeno, da je izbruh smrtonosne ptičje gripe ubil številne ptice po vsej državi. Vsaj šest indijskih držav je ta teden okrepilo prizadevanja za zadrževanje dveh sevov ptičje gripe, H5N1 in H5N8, po smrti tisočih ptic selivk, rac, vran in piščancev. Južnokorejsko kmetijsko ministrstvo je v četrtek sporočilo, da je doslej odstrelilo že 14,9 mio ptic.

Viri: Factiva, Reuters, The Guardian
 
Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije