Francoski Alstom je dobil dovoljenje EU za prevzem kanadskega podjetja Bombardier Transport

torek, 04. avgust 2020
Francoski proizvajalec vlakov Alstom SA je zadnji dan julija dobil odobritev EU za prevzem kanadskega konkurenčnega podjetja Bombardier Transport. Prevzemna pogodba bo omogočila podjetju Alstom SA, da bo postal drugi največji proizvajalec vlakov na svetu, takoj za kitajskim podjetjem CRRC Corp.

Prevzemna pogodba je vredna 6,2 mlrd EUR. Že lani si je Alstom prizadeval za združitev s podjetjem Siemens AG, a takrat ni dobil ustreznega dovoljenja s strani regulatorja, kar podjetji nista bili pripravljeni ponuditi več koncesij.

"Zahvaljujoč obsežnim pravnim sredstvom, za razrešitev dvomov glede konkurenčnosti na področju hitrih vlakov in železniških prog, je Komisija lahko hitro pregledala in odobrila to transakcijo," je v izjavi zapisala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Alstom bo v skladu s pogodbo prodal svojo tovarno v Reichshoffnu, svojo regionalno železniško enoto Coradia Polyvalent in Bombardier enoto komutatorjev za vlake ter pripadajoče proizvodne zmogljivosti v mestu Hennigsdorf v Nemčiji.

Podjetje se je tudi zavezalo, da bo prodalo delež družbe Bombardier v konzorciju s podjetjem Hitachi in zagotovilo konkurentom dostop do nekaterih izdelkov znotraj Bombardier sistemov za nadzor vlakov in signalnih enot.

Alstom pričakuje, da bo posel dokončan v prvi polovici leta 2021.

Odobritev prevzema s strani EU je pozdravil tudi francoski finančni minister Bruno Le Maire.

V podjetju Bombardier so ob prevzemu izjavili, da takšna odločitev EU pomeni pozitiven korak in priložnost za rast evropskega železniškega sektorja, ki je vodilni na svetu, zahvaljujoč močni domači konkurenci in zavezanosti naslednji generaciji rešitev zelene in digitalne mobilnosti.

Konkurent Siemens odločitev EU še proučuje in se bo pravočasno odločil o nadaljnjih ukrepih.

Sindikat Alstoma Force Ouvriere je dejal, da je bila operacija finančno tvegana in namenjena zgolj povečanju obsega, kljub prodaji določenih enot.

Podjetje Alstom SA je bilo ustanovljeno leta 1989 in ima sedež v Saint-Ouenu v Franciji. V lanskem poslovnem letu, ki se je končalo 31.3.2020, je imelo podjetje 8,2 mlrd EUR prihodkov in 38.879 zaposlenih.

Kanadsko podjetje Bombardier Transport, ki je del korporacije Bombardier Inc., pa je v tem obdobju s skupno 1.000 zaposlenimi ustvarilo 138, 6 mio EUR prometa.

Viri: Factiva, Reuters, The Canadian Press

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav