Francoski turizem okreva hitreje od ostalih evropskih držav

četrtek, 11. november 2021

Rezultati raziskave World Travel & Tourism Council (WTTC) kažejo, da bo francoski turistični sektor letos zrasel za 34,9 %, kar je več kot ostale evropske države, kjer bo povprečna rast letos dosegla 23,9 %. Povprečna rast turističnega sektorja na globalni ravni naj bi bila letos 30,7 %.

Leta 2019 je francoski turistični sektor ustvaril 211 mlrd EUR prihodkov ali 8,5 % BDP države.
Leta 2020, ko je pandemija zaustavila mednarodna potovanja, so prihodki v francoskem turističnem sektorju upadli na 108 mlrd EUR ali 4,7 % BDP.

Glede na zadnjo raziskavo WTTC, lahko francoski turistični sektor pri trenutni stopnji okrevanja, letos pričakuje skoraj 35 % medletno rast, kar pomeni povečanje za 38 mlrd EUR. 
Podatki raziskave tudi nakazujejo, da bi Francija lahko leta 2022 zabeležila 21,8 % medletno rast turističnega sektorja, kar bi prispevalo k nadaljnji rasti prihodkov v višini 32 mlrd EUR.

Prihodki od domačega turizma se bodo v Franciji leta 2021 predvidoma medletno povečali za 56,6 %, medtem ko naj bi se prihodki od mednarodnih turistov letos zmanjšali za -1,9 %.

V letu 2022 naj bi se prihodki od domačih turistov medletno povečali za 9,9 %, prihodki od mednarodnih turistov pa za 67,8 %, kar bo močno povečalo tako delovna mesta kot zaposlenost.

Kar zadeva zaposlenost, je francoski turistični sektor pred izbruhom pandemije podprl skoraj 2,7 mio delovnih mest.
V letu 2020 je v turističnem sektorju delo izgubilo skoraj 200.000 delavcev, na takšnem nivoju je zaposlenost ostala tudi v letu 2021.
Obeti za prihodnje leto so spet bolj pozitivni, saj napovedujejo 9,4 % rast zaposlenosti, kar bo zagotovilo dodatnih 236.000 delovnih mest po vsej državi.


Glede na raziskavo WTTC, bi lahko bil prispevek turističnega sektorja k BDP države in povečanju števila delovnih mest letos in prihodnje leto bolj pozitiven, če bi vlade po vsem svetu izpolnile 5 ključnih ukrepov:
  • možnost prostega gibanja polno cepljenih potnikov, ne glede na njihov izvor ali končni cilj,
  • implementacija digitalnih rešitev, ki vsem potnikom omogočajo enostavno dokazovanje svojega Covid statusa (kot je digitalno potrdilo EU o COVID), kar bi posledično pospešilo proces na mejah po vsem svetu,
  • vlade bi morale priznati vsa cepiva, ki jih je odobrila WHO, kar bi omogočilo varna mednarodna potovanja,
  • nadaljnja podpora pobudi COVAX/UNICEF za zagotovitev pravične porazdelitve cepiv po vsem svetu,
  • nadaljevanje izvajanja izboljšanih zdravstvenih in varnostnih protokolov, ki bodo okrepili zaupanje potnikov.
Če bi teh 5 ključnih ukrepov upoštevali pred koncem leta 2021, bi bil lahko vpliv na gospodarstvo in delovna mesta po vsej Franciji zelo velik.
Prispevek turističnega sektorja k BDP bi se lahko do konca tega leta povečal za 39,2 % (42 mlrd EUR) in nadaljnjih 26 % (39 mlrd EUR) v letu 2022.

Prihodki od mednarodnih turistov bi se letos povečali za 2,8 %, leta 2022 pa za 76,5 %.
Rast sektorja bi lahko pozitivno vplivala tudi na zaposlenost, saj bi se število delovnih mest v letu 2021 povečalo za 3,2 %. Ob upoštevanju ključnih ukrepov bi lahko število zaposlenih v francoskem turističnem sektorju prihodnje leto preseglo raven pred pandemijo, s 13,2 % medletnim povečanjem, s čimer bi skupno število zaposlenih v sektorju doseglo več kot 2,9 mio.Viri: Factiva, World Travel & Tourism Council , PUBT

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma