Globalna letalska industrija bo leta 2023 spet dobičkonosna

četrtek, 08. december 2022
 

Globalna letalska industrija naj bi v letu 2023 ustvarila 4,7 mlrd USD dobička 

Po skoraj dveh letih omejitev zaradi pandemije Covid-19 zdaj letalska industrija počasi okreva.
 
Mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA za leto 2023 globalni letalski industriji napoveduje čisti dobiček v višini 4,7 mlrd USD ter več kot 4 mlrd potnikov na letalih. 
 
To je še vedno daleč od dobička v višini 26,4 mlrd USD, ki ga je globalna letalska družba ustvarila leta 2019, a je kljub temu to velik dosežek glede na obseg finančne in gospodarske škode, ki so jo povzročile omejitve, uvedene zaradi pandemije.
 
Letalski prevozniki so v letih 2020 in 2021 zaradi pandemije izgubili na desetine mlrd USD in nekatera letališča so v tem času zašla v hude težave.
 
Vlade v številnih državah so morale reševati letalske družbe, saj so bila potovanja ustavljena, globalna letalska industrija pa je leta 2020 na vrhuncu omejitev utrpela 137,7 mlrd USD izgube. 
 
IATA pričakuje še, da bodo leta 2023 letalski prevozniki ustvarili 779 mlrd USD prihodkov, kar pomeni, da dobiček v višini 4,7 mlrd USD predstavlja izjemno nizko stopnjo čistega dobička v višini le 0,6 %.
 
Potniški promet je bil leta 2022 nekoliko nižji od napovedanega zaradi upočasnjevanja gospodarstev in kitajske ničelne covidne politike.
 
Toda IATA pričakuje, da se bo potniški promet leta 2023 vrnil na 85,5 % ravni pred krizo.
 

Okrevanje po regijah 

  • Najboljše poslovne rezultate naj bi po napovedih letos in v prihodnjem letu beležile ameriške letalske družbe. Letalski prevozniki v ZDA bodo letos predvidoma ustvarili 9,9 mlrd USD dolarjev dobička, v letu 2023 pa naj bi se dobiček ameriških letalskih družb povzpel na 11,4 mlrd USD. 
  • Evropski letalski prevozniki bodo po napovedih letos ustvarili 3,1 mlrd USD izgube, saj so nekatere letalske družbe morale omejiti delovanje zaradi ruske vojne v Ukrajini, druge pa so se soočile z omejitvami, ki so jih uvedla posamezna letališča. IATA predvideva, da bodo evropske letalske družbe leta 2023 ustvarile 621 mio USD dobička. 
  • Azijsko-pacifiške letalske družbe naj bi letos utrpele 10 mlrd USD izgube, predvsem zaradi kitajske ničelne covidne politike. Leta 2023 naj bi se izguba po napovedih zmanjšala na 6,6 mlrd USD. IATA opozarja, da bodo kakršnekoli sprostitve omejitev spodbudile hiter dvig povpraševanja po letalskih prevozih.
 
Letalska industrija je še vedno zavezana doseganju neto ničelnih emisij ogljika do leta 2050. Zaradi nizkih stopenj dobička je pri tem zaprosila za pomoč vlade, saj bi vladne spodbude lahko pomagale financirati ta energetski prehod.
 Viri: Factiva, Reuters, Agence France Presse

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju transporta in logistike
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: