Globalna turistična industrija bo letos izgubila 174 mio delovnih mest

torek, 03. november 2020

Svetovni potovalni in turistični svet (World Travel and Tourism Council – WTTC) je konec oktobra napovedal, da bo globalna potovalna in turistična industrija letos izgubila 174 milijonov delovnih mest, če bodo veljavne omejitve za zajezitev širjenja korona virusa še naprej v veljavi.

Čeprav je napoved WTTC zaskrbljujoča, je kljub temu nižja, kot je bila predhodna napoved, predvsem zaradi močnega okrevanja domačih potovanj na Kitajskem in okrevanja turistične industrije v nekaterih drugih državah. Junijska napoved WTTC je bila namreč izguba 197 milijonov delovnih mest v turistični industriji na globalnem nivoju za leto 2020.

Omejitve potovanj, ki so jih države uvedle letos ob izbruhu pandemije, so prepovedale lete iz tujine in zaprle gostinski sektor v mnogih državah.
Kitajska, kjer se je COVID-19 najprej pojavil, je od takrat uspela virus obvladati bolje kot večina drugih držav in je znova odprla velik del svojega gospodarstva. K temu je poleg zdravstvenih in higienskih protokolov pripomoglo tudi razširjeno testiranje virusa na letališčih.

Kljub temu, da so številne države karantenske omejitve začele rahljati, je število potnikov po svetu še vedno zelo majhno, delno tudi zato, ker številne države zahtevajo, da morajo turisti za nekaj časa po prihodu v državo, v obvezno karanteno.

WTTC se boji, da bo ponoven izbruh virusa, zlasti v Evropi, še bolj prizadel turistično industrijo. Podaljšane omejitve potovanj bi letos lahko za 4,7 mlrd USD znižale prispevek turistične industrije k svetovnemu BDP, kar predstavlja 53 % zmanjšanje glede na leto 2019.

"Okrevanje turističnega sektorja se bo lahko še bolj zavleklo, izgubljenih bo še več delovnih mest, razen če bi države obvezne karantene nadomestile s hitrimi, stroškovno učinkovitimi testiranji na letališčih ob odhodu in zračnih koridorjih," je dejala predsednica in izvršna direktorica WTTC, Gloria Guevara. "Dlje ko bomo čakali, hitreje se bo že tako prizadeta potovalna in turistična industrija soočila s popolnim propadom," je dodala.Viri: Factiva, The Associated Press

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma