Globalni trg elektronskih komponent za avtomobilsko industrijo naj bi v letu 2025 dosegel 331 mlrd EUR

sreda, 28. november 2018

Na globalnem trgu elektronskih komponent je konkurenca velika, saj je na njem prisotno veliko število konkurentov. Največji med njimi sprejemajo strateške pobude, kot so partnerstva, združitve, prevzemi ter skupna vlaganja, da bi ohranili svoje položaje na globalnem trgu. Osredotočajo se tudi na vlaganje v raziskovalne in razvojne dejavnosti za razvoj inovativnih rešitev. Med največje konkurente na svetu spadajo HELLA (Nemčija), Ningbo Joyson Electronic Corporation (Kitajska), WABCO Holdings (ZDA), Pioneer Corporation (Japonska) in Veoneer (Švedska).

Analitiki napovedujejo, da bo globalni trg elektronskih komponent za avtomobilsko industrijo v obdobju 2019-2025 rasel po 8,6 % skupni letni stopnji rasti (CAGR) in v letu 2025 dosegel vrednsot 331 mlrd EUR.

Strogi vladni predpisi o standardih emisij goriva, povečano povpraševanje po najsodobnejših vozilih na trgu ter napredni varnostni sistemi za preprečevanje smrtnih žrtev v cestnem prometu, bodo ključni faktorji, ki bodo pospeševali rast trga elektronskih komponent za avtomobilsko industrijo.

Med napredne varnostne sisteme spadajo tudi blokade vžiga v primeru alkoholiziranosti, sistemi za klic v sili in sistemi za zapisovanje podatkov o nesrečah. Zakonodajni organi v različnih državah oblikujejo nove smernice za proizvajalce avtomobilov, ki določajo namestitev avtomatiziranih varnostnih sistemov v vozilih zaradi vedno večjih primerov prometnih nesreč. Na primer, Evropska komisija in Kitajska sta začeli s programom za ocenjevanje novih avtomobilov (NCAP), ki določa namestitev samodejnega zaviranja v sili in opozarjanje na umik pred vozilom (LWD) v vozilih, s čimer se izboljšujejo varnostni standardi.

V letu 2017 je imela azijsko-pacifiška regija največji tržni delež na globalnem trgu elektronskih komponent za avtomobilsko industrijo. Vodilno vlogo bo regija po napovedih ohranila tudi v napovedanem obdobju, predvsem na račun hitro razvijajočih se trgov, kot so Kitajska, Japonska in Indija.

Na globalnem trgu narašča povpraševanje po luksuznih in hibridnih vozilih. V porastu je tudi povpraševanje po interaktivnih sistemih, kot so sledenje v realnem času, zlasti v Severni Ameriki in Evropi. Ministrstvo za promet ZDA je na primer že določilo, da morajo vsa nova vozila imeti rezervno kamero, s čimer se je cena osnovnih modelov vozil povečala za okoli 180 EUR.

Vir: PR Newswire

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije