Globalni trg kmetijskih robotov bo v prihodnjih petih letih dosegal visoko rast

torek, 17. marec 2020

Globalni trg kmetijskih robotov bo po napovedih analitikov v prihodnjih petih letih rasel po visoki, 24,2 % povprečni letni stopnji. Visoka rast trga je rezultat obsežnih kmetijskih dejavnosti, zmanjšanja delovne sile in potrebe po povečanju produktivnosti kmetijstva.

Po vsem svetu opažajo velik upad delovne sile v kmetijstvu, kjer primanjkuje predvsem kvalificirane delovne sile. Opaziti je tudi trend staranja kmetov, medtem ko med mladimi ni veliko zanimanja za kmetovanje. Vse ti dejavniki spodbujajo trende avtomatiziranega kmetovanja.

V kmetijstvu se povečuje uporaba brezpilotnih letal ali dronov. Nova generacija kmetijskih dronov je tehnološko napredna in lahko pripomore pri nadzoru škodljivcev, spremljanju tal in pogojev posevkov, preslikavi ter oceni površin in vrst posevkov. Uporaba dronov je primerna tudi pri raziskovanju območij, kjer ima človek omejene možnosti delovanja.

Številne velike industrijske kmetije uporabljajo akvaponične sisteme (akvaponika je mešanica akvakulture-gojenja rib in hidroponike-vzgajanja rastlin brez prsti), ki vključujejo visokotehnološke vodovodne in filtracijske sisteme, ki lahko reciklirajo skoraj vso sladko vodo in se izognejo uporabi pesticidov.

Največji geografski trg kmetijskih robotov je Severna Amerika, ki je imela na svetu v letu 2019 več kot 60 % tržni delež. ZDA so tudi eden največjih trgov avtonomnih traktorjev na svetu. Največja konkurenta na tem trgu sta družba Autonomous Tractor Corporation in Agrobotics LLC. Competitive Landscape.

Globalni trg kmetijskih robotov je razmeroma konsolidiran. Največjih 9 konkurentov na trgu obvladuje več kot 45 % globalnega trga, medtem ko imajo ostali le manjše deleže.
 
Med največe konkurente na globalnem trgu kmetijskih robotov spadajo: 
  • Yamaha Motor Company
  • GEA Group AG
  • DeLaval Inc.
  • Lely Industries NV
  • A/S S. A. Christensen & Co (SAC Milking).
 
Vir: Factiva; Research and Markets

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav