Globalni trg mRNA cepiv bo do leta 2030 dosegel 64,7 mlrd EUR

četrtek, 25. maj 2023
 

Vpogled v trg 

Globalni trg cepiv in terapevtskih izdelkov mRNA je bil leta 2022 ocenjen na 34,73 mlrd USD (31,1 mlrd EUR). Po napovedih analitikov naj bi v prihodnjih 7 letih rasel po 8,8 % povprečni letni stopnji ter v letu 2030 presegel vrednost 68,07 mlrd USD (64,64 mlrd EUR).

Terapije, ki temeljijo na mRNA, so v zadnjih letih prejele veliko pozornosti zaradi njihovega potenciala za zdravljenje kroničnih bolezni, cepiva RNA pa so se izkazala kot obetaven pristop za razvoj cepiv.

Cepiva RNA imajo prednosti pred cepivi DNA v smislu proizvodnje, distribucije in varnosti, obetajo pa se tudi v kliničnih preskušanjih na ljudeh, kar povečuje povpraševanje po cepivih mRNA in zdravilih.

Področje terapije z mRNA in cepiv z mRNA je priča stalni rasti, s pomembnimi naložbami in tehnološkim napredkom, ki je vodil v razvoj različnih zdravil za različne bolezni.

Globalni trg mRNA cepiv in terapevtikov je razdrobljen. Ključni proizvajalci izvajajo različne strategije, kot so partnerstva, združitve in prevzemi, geografska širitev in strateška sodelovanja, da bi okrepili svojo prisotnost na trgu.

Kot odgovor na naraščajoče povpraševanje po cepivih mRNA, konkurenti na trgu gradijo nove objekte za pospešitev raziskovalnih dejavnosti in spodbujanje rasti trga. Ta prizadevanja bodo privedla do nadaljnjega napredka pri razvoju mRNA cepiva in širšega nabora možnosti zdravljenja različnih zdravstvenih stanj.
 

Visoki stroški, povezani s cepivi in terapevtiki na osnovi mRNA, ovirajo rast trga

Kljub številnim prednostim pa predstavlja dobava cepiv na osnovi mRNA tudi logistične izzive, ki so povezani z visokimi stroški. To ovira sprejetje teh cepiv v gospodarstvih v vzponu, posledično pa omejuje rast trga.
 

Na globalnem trgu mRNA cepiv so vodilne ZDA, Evropa pa je najhitreje rastoči trg

ZDA so zaradi vedno večje razpoložljivosti financiranja raziskav, širitve zveznih programov za zdravila na osnovi RNK in vse večjega števila kliničnih preskušanj prevladujoča regija na svetovnem trgu mRNA cepiv in terapevtikov.

Razširjenost digitalne tehnologije v ZDA, razširjenost kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) in bolezni dihal, dobro vzpostavljena infrastruktura zdravstvenega varstva in prisotnost pomembnih tržnih konkurentov v regiji so le nekateri dejavniki, ki vplivajo na širitev regionalnega trga.

Evropski trg mRNA cepiv in terapevtskih zdravil je najhitreje rastoči trg.

Eden od glavnih dejavnikov rasti evropskega trga je vse večje število bolnikov z redkimi genetskimi boleznimi v regiji, skupaj z naraščajočo ozaveščenostjo o teh boleznih. To spodbuja glavne konkurente v evropski farmacevtski industriji, da se osredotočajo na razvoj transformativnih terapij z uporabo tehnologije mRNA. Uspeh mRNA cepiv proti COVID-19 je prav tako povzročil povečano zanimanje za profilaktična in terapevtska mRNA cepiva v regiji.
 

Največji konkurenti na trgu

 • Moderna, Inc.
 • Pfizer Inc.
 • Benchling
 • Orna Therapeutics
 • Merck KGaA
 • Sanofi
 • BioNTech SE
 • Daiichi Sankyo Co., Ltd
 • GSK plc
 • Sangamo Therapeutics
 • AstraZeneca
 


Viri: Factiva, Extrapolate

 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju farmacijeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: