Gospodarska aktivnost v Ukrajini se je avgusta okrepila

ponedeljek, 12. september 2022
 

Izboljšano razpoloženje med ukrajinskimi podjetji

 
V okviru raziskave, ki jo je izvedlo Evropsko poslovno združenje , je bilo navedeno, da so vsa anketirana podjetja ponovno začela poslovati, približno 48 % v polni zmogljivosti. Poleg tega so podjetja izboljšala svoj finančni položaj. 30 % anketirancev meni, da bodo finančne rezerve zadostovale za več kot eno leto, v primerjavi z 19 % v predhodni majski raziskavi.
 
Druga raziskava, ki jo je izvedla Ameriška gospodarska zbornica v Ukraiani , kaže, da je po šestih mesecih vojne 72 % podjetij, članov AmCham Ukraine, v celoti operativnih, 27 % pa jih še naprej deluje delno. Kar 96 % podjetij namerava nadaljevati poslovanje v Ukrajini tudi leta 2023, medtem ko 4 % podjetij še ne ve.
 
Hkrati so med petimi največjimi izzivi podjetja navedla:
  • varnost in zaščito zaposlenih (71 %),
  • logistiko in transport (44 %),
  • odsotnost strank ali naročil (34 %),
  • upad poslovanja partnerjev (33 %) ter
  • izvozno-uvozno poslovanje (22 %).
 

Makroekonomska gibanja v Ukrajini

Kar zadeva makroekonomska gibanja, se bo ukrajinsko gospodarstvo po podatkih nacionalne banke Ukrajine v tretjem in četrtem četrtletju prejšnjega leta skrčilo za 37,5 % v primerjavi z 39,3 % v drugem četrtletju, kar predstavlja 33-odstotno zmanjšanje.

V letih 2023-2024 bo ukrajinski BDP  predvidoma rasel za 5-6 % na leto, vendar le, če bodo pristanišča v celoti odprta za izvoz. V nasprotnem primeru bo rast naslednje leto le 2-odstotna.
 
Mesečna rast cen se je julija upočasnila na 0,7 % (v primerjavi s 3,1 % junija). Na letni ravni se je inflacija življenjskih potrebščin povečala na 22,2% (v primerjavi z 21,5% v juniju). Tako kot v prejšnjih mesecih so se najbolj močno zvišale cene hrane (+28,9% na letni ravni) in prevoza (+40,4% na letni ravni).
 
Primanjkljaj v plačilni bilanci je junija znašal 2,1 milijarde USD, kar je nekoliko več kot maja, ko je znašal 1,9 milijarde USD. Vendar se je tekoči račun izboljšal. Presežek se je povečal na 218 milijonov USD v primerjavi s 110 milijoni USD maja.

To se je zgodilo kljub velikemu povečanju uvoza (+1046 milijard USD). Glavni razlog je znatno povečanje sekundarnega dohodka (+883 milijonov USD, predvsem zaradi tuje pomoči) in nekaj več izvoza blaga (+288 milijonov USD). Po drugi strani je bil finančni račun v primanjkljaju za 2,3 milijarde USD, predvsem zaradi odlivov iz zasebnega sektorja.
 

Metalurgija in energetika


V obdobju od januarja do julija 2022 se je proizvodnja metalurških izdelkov v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšala za 63 %. Največji proizvajalec jekla ArcelorMittal Kryvyi Rih je od avgusta za tri mesece ustavil delovanje svoje rudarske in predelovalne tovarne, pri čemer se je skliceval na neugodne razmere na tujih trgih in visoke logistične stroške.
 
Na področju energetike je treba omeniti premagovanje krize z gorivom v državi. Na bencinskih črpalkah ni več čakalnih vrst. Velike verige še naprej odpravljajo dnevne omejitve dobave in ponovno uvajajo programe zvestobe, ki so bili prekinjeni februarja.

Julija so se cene goriva prvič od začetka leta znižale v primerjavi s prejšnjim mesecem (za 4,4 %). Vendar je letna rast še vedno precejšnja (77,7 %) in bi se lahko okrepila, če bo ponovno vzpostavljena standardna obdavčitev, o čemer oblasti vse bolj pogosto govorijo. Naj spomnimo, da trošarine na gorivo še vedno ni, stopnja DDV pa je 7-odstotna namesto 20-odstotna.
 

Izvoz električne energije v Evropsko unijo

 
Izvoz električne energije v Evropsko unijo, ki se je začel v začetku julija, se povečuje. Evropsko omrežje upravljavcev prenosnih omrežij ENTSO-E je dovolilo povečanje izvoza s 100 na 250 MW in ukrajinski dobavitelji so to priložnost v celoti izkoristili.

Ponudbe za izvozne kvote na dražbah so v porastu. Skupno je Ukrenergo, nacionalni operater magistralnega omrežja, od začetka izvoza s prodajo takšnega dostopa prejel 1,15 milijarde UAH (približno 32 milijonov EUR). Zdaj si podjetje prizadeva za vključitev v mehanizem ITC (Inter-Transmission System Operator Compensation), ki mu bo omogočil, da med izvozom ne bo plačeval za prenos, in skupaj s poljskim operaterjem PSE za povečanje razpoložljive zmogljivosti za Poljsko z 215 na 1 000 MW.

Nevarne razmere v jedrski elektrarni 

Vendar obstaja možnost, da Ukrajina ne bo imela koristi od presežka električne energije zaradi nevarnih razmer v jedrski elektrarni v Zaporožju.

Rusi so okrepili obstreljevanje elektrarne, tokrat ne le sekundarnih objektov, kot je bilo to februarja, temveč tudi industrijskih objektov. Obstaja nevarnost uhajanja sevanja. Elektrarna je bila prisiljena ustaviti enega od treh delujočih reaktorjev. Poleg tega so agresorji poškodovali ali ponovno priključili vse 4 električne vode. Če bo ta uničen, bo elektrarna prešla v stanje izpada električne energije.

Ni še znano, ali gre za jedrsko izsiljevanje ali za poskus, da bi Ukrajino hkrati prikrajšali za pomembne proizvodne zmogljivosti in elektrarno povezali s Krimom. Poleg očitnih tveganj z vidika jedrske varnosti bi to pomenilo resen udarec za oskrbo z električno energijo, ki je še posebej pomembna, ko se Ukrajina približuje hladnemu obdobju.
 

Tveganja pred ogrevalno sezono 

Na prvi pogled razmere pred ogrevalno sezono niso videti tako slabe. Akumulacija energetskih virov poteka približno enako hitro kot v prejšnjih letih, čeprav se je povpraševanje v industriji ter stanovanjskih in komunalnih podjetjih zmanjšalo za 40 %.

Vendar glavna tveganja za hladno sezono niso na področju zagotavljanja virov, temveč na področju fizične varnosti infrastrukture. Rusija bi lahko obnovila napade na električne in toplotne postaje ravno takrat, ko so najbolj potrebne.
 

Kmetijski trgi

 
Glavni dogodek na kmetijskem trgu je bila 120-dnevna deblokada morskih poti za izvoz žita in gnojil. Odblokiranje pristanišč lahko po podatkih agrocentra KSE gospodarstvu leta 2022 prinese 5,5 milijarde USD.

Pričakovanja glede letine so se v primerjavi z napovedmi v času setve povečala. Ministrstvo za agrarno politiko in prehrano pričakuje, da bo pridelek žit in oljnic znašal 65-67 namesto 60 milijonov ton. Do 12. avgusta so kmetje že pospravili 20,8 milijona ton žita. Jesenska dela na poljih bodo stala 80-90 milijard UAH (približno 2,2-2,5 milijarde EUR). Kmetje zahtevajo uvedbo programa ugodnih posojil, podobnega tistemu, ki je v veljavi med setvijo.
 

Visoka stopnja brezposelnosti

 
Po različnih ocenah je danes še vedno približno tretjina Ukrajincev brezposelnih. Raziskava, ki jo je konec julija izvedla skupina Rating, kaže, da skoraj 40 % Ukrajincev, ki so ostali v državi, ne dela (junija je bila stopnja brezposelnosti 35 %).

Julijsko poročilo nacionalne banke o inflaciji je ocenilo, da je stopnja brezposelnosti znašala 35 %. Običajno se za eno prosto delovno mesto v Ukrajini poteguje trinajst ljudi. Za primerjavo: natanko pred enim letom je bilo za vsako prosto delovno mesto pet kandidatov.
 
 
Pripravil:
Taras Prytula
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Ukrajini
E: Taras.Prytula@gov.si
 
 
Preberite tudi:
 
Solidarnostni koridorji - IT platforma za povezovanje podjetij med EU in Ukrajino
 
Predstavljen načrt povojne obnove Ukrajine