Predstavljen načrt povojne obnove gospodarstva Ukrajine

ponedeljek, 09. maj 2022

Poleg glavnih smernic, ki jih je ukrajinska vlada predstavila marca 2022, kako bo Ukrajina živela, delala, pridobivala sredstva in se branila med obsežno vojno z Rusijo, so Urad ukrajinskega predsednika skupaj z vlado, vodilnimi strokovnjaki in poslovnimi združenji pripravili in predstavili glavne usmeritve  načrta oživitve gospodarstva Ukrajine po vojni


Foto: Ministrstvo za gospodarstvo Ukrajine


»Povojna obnova Ukrajine bo eden največjih projektov od znanega Marshallovega načrta. Izvedba tega načrta bo postalo poslanstvo celotnega civiliziranega sveta, saj se danes borimo ne samo zase, ampak tudi za globalno varnost,« je dejala Julia Sviridenko, podpredsednica vlade in ministrica za gospodarstvo Ukrajine.

 

Devet ključnih načel načrta povojen obnove Ukrajine


Načrt temelji na devetih ključnih načelih:
 
  1. Popoln dostop do trgov EU in G7. To bo proizvajalcem pomagalo pri vključitvi v svetovne trgovske verige in povečanju izvoza. Velika Britanija in Evropska unija sta že napovedali odpravo uvoznih dajatev na ukrajinsko blago. Vlada pričakuje podobne ukrepe od vlad ZDA, Japonske in Kanade.
  2. Pridobitev statusa kandidatke in nato polnopravno članstvo v EU. Status bo Ukrajini omogočil dostop do strukturnih skladov Evropske unije, kar bo zagotovilo pomembno podporo.
  3. Izgradnja gospodarstva na načelih deregulacije in liberalizacije. Pri večini licenc in dovoljenj so potrdili deklarativno načelo za podjetja.
  4. Vzpostavitev logističnih poti v smeri zahoda. Vlada si prizadeva za povečanje zmogljivosti. Prvi rezultati so že vidni – Ukrajina in Poljska sta podpisali memorandum.
  5. Prehod z izvoza surovin na predelavo v panogah, ki zagotavljajo največje izvozne prihodke. Precejšnjo rast je mogoče doseči s predelavo v kmetijstvu in metalurgiji.
  6. Razvoj domačega vojaško-industrijskega kompleksa. Ne gre le za nakup orožja, ampak tudi za proizvodnjo, vključno s prenosom vojaške tehnologije. To bo omogočilo kar najhitrejšo vzpostavitev proizvodnje v širokem obsegu – od osebnega orožja do sistemov protizračne obrambe. Pri tem bo vojaška tehnologija gonilna sila razvoja civilnih sektorjev gospodarstva.
  7. Samooskrba v energetskem sektorju bo dosežena s povečanjem domače proizvodnje plina in razvojem jedrske energije. V 3–5 letih je povsem mogoče pridobiti energetsko neodvisnost.
  8. Podnebna modernizacija. Pri postavitvi novih objektov v različnih panogah je treba upoštevati načela zelenega gospodarstva.
  9.  Lokalizacija ne sme biti manjša od 60 %. Pri obnovi Ukrajine bodo sodelovala ukrajinska podjetja in proizvajalci. To bo dalo zagon gospodarstvu, ustvarilo nova delovna mesta, oživilo podjetniško dejavnost.
 

Ključno bo partnerstvo z EU in G7


»Za izvedbo obsežnih projektov moramo razviti partnerstva z G7 in EU v smislu prenosa tehnologije in dostopa do finančnih virov. Eden ključnih pristopov je lahko zagotavljanje državnih jamstev njihovim podjetjem za naložbe v Ukrajini,« je dodala Julija Sviridenko.

Po njenih besedah je pomemben predpogoj za uspešno gospodarsko okrevanje Ukrajine kar največja obnova ukrajinskih prometnih in družbenih infrastrukturnih objektov v 24 mesecih.

Ukrajinska vlada si že prizadeva za ustvarjanje pogojev za vrnitev ukrajinskih državljanov, ki so pobegnili v tujino, a se želijo vrniti, je poudarila Sviridenkova.

 

Komentar lokalne sodelavke za področje gospodarstva:


Treba je opozoriti, da bo proces obnove Ukrajine stal na stotine milijard ameriških dolarjev in vsak dan vojne povečuje stroške te obnove. Trenutno je samo škoda na ukrajinski civilni infrastrukturi, brez vojaške infrastrukture, ocenjena na 270 milijard ameriških dolarjev. Izguba logistične infrastrukture – približno 120 milijard ameriških dolarjev. Pred tem je premier Denis Shmyhal dejal, da zaradi vojne z Rusijo samo državni proračun Ukrajine vsak dan izgubi 2 milijardi griven.

Po besedah ministra za finance Sergeja Marčenka Ukrajina pričakuje, da bo tožila rusko vlado za odškodnino in nato uporabila rusko premoženje, ki so ga zasegle ali zamrznile ZDA in Evropska unija, pri obnovi Ukrajine. Ob tem je spomnil, da bosta podpora tujih partnerjev, kot so ZDA in Velika Britanija, ter približevanje Ukrajine Evropski uniji vzbudili upanje tudi na nove finančne prihodke.
 

Pripravila:

Tatiana Morozova
Lokalna sodelavka za področje gospodarstva
Veleposlaništvo RS v Moskvi


 

Preberite še: