Gospodarski forum o krožnem gospodarstvu

sreda, 20. marec 2024
 

Zeleni načrt pomeni preobrazbo ne le gospodarstva, ampak tudi spremembo celotne družbe


Prvega srečanja SRIP Krožno gospodarstvo v Zagrebu se je udeležilo 50 slovenskih in hrvaških podjetij. Dogodek je organizirala Hrvaška gospodarska komora (HGK), Štajerska gospodarska zbornica (ŠGZ) v soorganizaciji s SLO CRO Poslovnim klubom in Veleposlaništvom Republike Slovenije v Zagrebu. 

Začetek programa obiska gospodarske delegacije je vodil na ogled vodilnega hrvaškega podjetja na področju upravljanja z odpadki, CE-ZA-R (CIOS Grupa), sledil je konferenčni del dogodka na Hrvaški gospodarski zbornici (HGK). 

Prisotne predstavnike podjetij je nagovoril Tomislav Radoš, podpredsednik HGK, generalni direktor MGŠT Jernej Salecel pa je v svojem nagovoru poudaril pomembnost tovrstnih srečanj in sodelovanje med državama, ki v tem pogledu ne bi smela ovirati meje. Dodal je, da veliko zanimanje za dogodek kaže, da imajo podjetniki veliko željo in podporo na poti do cilja krožnega gospodarstva. Izpostavil je pomembnost ogleda primera dobre prakse - obrata podjetja CE-ZA-R. 

Organizacijo srečanja je pozdravil tudi Nj.E. Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije na Hrvaškem, ki je dejal, da je zelo pomembno, da se sodelovanje na področju krožnega gospodarstva med državama nadaljuje.

Odlično predavanje je podala Ladeja Godina Košir. "V Sloveniji smo oblikovali zemljevide v krožno gospodarstvo, ker smo ugotovili, da je to tema, ki določa, kako konkurenčni smo kot gospodarstvo. Ne gre za to, ali imamo radi naravo ali ne, ampak ali bomo preživeli na trgu. Med državami ni meja, majhni smo, moramo združiti vso pamet in uporabiti vse vire, da preživimo. Tukaj in zdaj je trenutek, da gospodarstvo in družba kot celota pokažeta enotnost," je dejala Godina Košir.

Na okrogli mizi so o priložnostih čezmejnega sodelovanja za krožno prihodnost do leta 2050 razpravljali: Anđelko Švaljek, RGNC Grupa, Saša Muminović, AcquafilCRO, Nina Meglič iz SRIP Krožno gospodarstvo, Darko Horvat iz MINGOR in Zvonimir Majić iz FZOEU (Fond za zaščito okolja in energetsko učinkovitost).

Anđelko Švaljek, direktor Skupine RGNC in predsednik Skupine za krožno gospodarstvo pri HGK, je dejal, da nam krožno gospodarstvo daje priložnost za re-industrializacijo Evrope. "Veliko proizvodnih zmogljivosti je dislociranih in ko uporabljamo surovine, ki so za druge odpadek, in ustvarjamo nove izdelke, se ves proces odvija lokalno," je dejal Švaljek in poudaril, da je sodelovanje s Slovenijo izjemno pomembno.

"Zeleni načrt dolgoročno nima alternative, kratkoročno pa se moramo osredotočiti na izzive. Načrt pomeni preobrazbo ne le gospodarstva, ampak tudi spremembo celotne družbe. Pri izkoriščanju potenciala odpadkov bo ključno vlogo odigrala močna kemična industrija," je povedal Saša Muminović, predsednik SLO CRO  Poslovnega kluba in  predsednik uprave AquafilCRO, ki kot del skupine Aquafil uspešno izmenjuje ideje in primere dobre prakse med članicami skupine, predvsem na liniji Italija – Slovenija – Hrvaška.

V okviru foruma so bila organizirana tudi B2B srečanja. Udeležilo se ga je približno dvajset hrvaških podjetij, skupaj z delegacijo desetih podjetij iz Slovenije. 

Program  gospodarske delegacije se je zaključil v sproščenem vzdušju, s sprejemom v rezidenci Veleposlanika Republike Slovenije v Zagrebu.
 
Pripravil:

SLO CRO Poslovni klub
e-naslov: poslovniklub@slo-cro-klub.hr