Hamburger Hafen und Logistik AG prevzema večinski delež PLT terminala v tržaškem pristanišču

četrtek, 01. oktober 2020

Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) bo prevzel 50,01 % večinski delež v večnamenskem terminalu "Piattaforma Logistica Trieste" (PLT) v pristanišču Trst v Italiji. Sporazum je bil podpisan 28. septembra 2020. S to investicijo se HHLA širi na rastoči jadranski trg, katerega strateški položaj ponuja velike možnosti za razvoj. To je že tretja naložba nemškega transportnega podjetja HHLA v pristanišče zunaj Hamburga, saj je pred tem že kupil deleže v pristanišču Odesa v Ukrajini ter v pristanišču Talin v Estoniji.
 
Angela Titzrath, predsednica uprave HHLA, je v izjavi za medije povedala, da  Jadranska regija v zadnjih nekaj letih dosega zelo dinamično rast. Trst je najsevernejše pristanišče v Sredozemlju in predstavlja južna vrata do srednje in vzhodne Evrope. Naložba predstavlja strateško širitev obstoječega pristaniškega in inter-modalnega omrežja HHLA. Nakup terminala daje podjetju priložnost, da dejavno sodeluje pri oblikovanju novih in spreminjajočih se transportnih tokov ter se hkrati širi na mednarodne trge. Podjetje HHLA bo hkrati še naprej izboljševalo svoje terminale v Hamburgu z vlaganjem v objekte in tehnologijo.
 
Francesco Parisi, predsednik uprave PLT je povedal, da sodelovanje s HHLA ponuja možnosti za rast PLT in celotnega tržaškega pristanišča in da se razvojna strategija PLT v smeri srednje in vzhodne Evrope ujema z usmeritvijo HHLA.

Terminalni objekti PLT se nahajajo v tržaškem pristanišču in zavzemajo skupno površino 28 ha. V severnem delu objektov se opravljajo predvsem prevozi splošnega tovora in logistične storitve. Novi center terminala pa nastaja v južnem delu in bo začel obratovati v prvem četrtletju leta 2021. Zasnovan je za obdelavo kontejnerskega in RoRo prometa. Z novim centrom bo zmogljivost terminala PLT skupaj obsegala približno 300.000 TEU (standardni zabojniki), 90.000 enot RoRo in 700.000 ton splošnega tovora. Zmogljivost terminala se bo lahko dodatno razširila še na sosednja območja.

Strateško pomemben položaj tržaškega pristanišča na Jadranu omogoča tudi odlične razvojne možnosti v zalednem prometu. Terminal PLT ima lastno železniško povezavo. Hčerinska železniška družba HHLA Metrans že povezuje tržaško pristanišče s svojo evropsko inter-modalno mrežo.
Prevzemna transakcija naj bi se predvidoma zaključila januarja 2021, do takrat pa je potrebno izpolniti še različne predhodne pogoje.Hamburger Hafen und Logistik AG se ukvarja s prevoznimi in logističnimi storitvami. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1866 in ima sedež v Hamburgu v Nemčiji. V letu 2019 je podjetje ustvarilo 1.382,63 mio EUR prihodkov, zaposlovalo pa je 6.296 delavcev.
 
Viri: Factiva, Dow Jones, DGAP-News
 
Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike