HAYS Travel bo zaradi vpliva, ki ga ima pandemija COVID-19 na potovalno industrijo, odpustil 878 od skupno 4.500 delavcev

sreda, 05. avgust 2020
Potovalna agencija HAYS Travel iz Združenega kraljestva bo od skupno 4.500 delavcev odpustila 878 zaposlenih, saj je pandemija korona virusa močno prizadela potovalno industrijo. 20 % delavcev te največje neodvisne angleške potovalne agencije bo tako izgubilo službo.V podjetju so izjavili, da je odločitev vlade, da odsvetuje nebistvena potovanja in ponovno uvede obvezno karanteno za dopustnike v Španiji, sprožila več kot 100.000 odpovedi počitnic. Prav tako je prišlo tudi do drugih sprememb, ki so pospešile odločitev, saj morajo delodajalci zdaj plačevati nacionalna zavarovanja in pokojninske prispevke.

Lastnika podjetja Hays Travel, John in Irene Hays sta dejala, da je podjetje kljub vsem prizadevanjem in ogromnim naložbam opustošeno, ter da se zdaj soočajo z izgubo številnih zaposlenih, brez njihove lastne krivde. Po hkratni odločitvi o prepovedi potovanj v Španijo in spremenjenih pogojev, podjetje Hays Travel ni imelo druge izbire.

Podjetje namerava storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi pomagali svojim zaposlenim in ohranili kar največ delovnih mest. Želijo si tudi povrniti zaupanje potrošnikov. Potrošnikom trenutno ponujajo možnost 100 % povračila plačanih potovanj do šest tednov pred odhodom.

Potem, ko je lani propadla potovalna agencija Thomas Cook, je Hays Travel kupil njegovih 555 poslovalnic in tako ohranil na tisoče delovnih mest.

Hays Travel pa ni edina potovalna agencija, ki so jo zaradi pandemije prizadele finančne težave. Že v juliju so vodstva največjih angleških potovalnih agencij opozarjala, da bodo sprejeti karantenski ukrepi uničili turistično panogo, več tisoč delovnih mest pa bo izgubljenih.

Zadnji teden julija je tudi Tui napovedal zaprtje 166 poslovalnic in načrte za zmanjšanje 8.000 delovnih mest po vsem svetu. Tudi druga podjetja v turistični panogi so utrpela posledice zaradi krize. EasyJet, British Airways in Ryanair so že ukinili na tisoče delovnih mest, proizvajalec letal Airbus pa je v svojih dveh tovarnah v Združenem kraljestvu ukinil 1.700 delovnih mest.


Viri: Factiva, The Scottish Sun, Trinity Mirror

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma