Hitra rast iranske petrokemične industrije

četrtek, 18. marec 2021

V prvem četrtletju naslednjega iranskega koledarskega leta (21. marec - 21. junij) bo v Iranu začelo obratovati 5 novih velikih petrokemičnih projektov: 
  • Sabalan Petrochemical
  • Masjed Soleyman Petrochemical Industries Company
  • Sepehr Parsian Petrochemical Company
  • Arta Energy Company in
  • Bouali Sina Petrochemical Company.

Po besedah Amirja Vakilzadeha, vodje projektov družbe National Petrochemical Company (NPC), bodo omenjeni projekti odprti kot del druge faze izgradnje petrokemične industrije v državi. Ti projekti bi morali biti končani že v tekočem letu, vendar se je njihova izvedba zaustavila zaradi omejitev, ki jih je povzročila pandemija korona virusa.
 
V letošnjem letu naj bi po vsej državi začelo delovati približno 17 novih petrokemičnih projektov v vrednosti približno 12 mlrd USD, 12 projektov pa je že operativnih. Po besedah generalnega direktorja NPC, Behzad Mohammadija, so vsi novi projekti namenjeni povečanju letne petrokemične proizvodnje Irana, ki naj bi se v tem letu povečala za 35 %.
 
Petrokemična industrija ima zelo pomembno vlogo v iranskem gospodarstvu, saj je petrokemični izvoz po surovi nafti drugi največji vir prihodkov za državo in predstavlja že skoraj 33 % ne-naftnega izvoza države.
 
Iran v zadnjih letih močno razvija petrokemični sektor, saj razvoj velikanskega plinskega polja South Pars, ki si ga v Perzijskem zalivu Iran deli s Katarjem, petrokemičnim tovarnam zagotavlja povečano dobavo surovin. Poleg tega so razvoj petrokemične industrije spodbudile tudi ZDA s sankcioniranjem iranskega izvoza nafte.
 
Iran namerava v naslednjem iranskem koledarskem letu (marec 2021 - marec 2022), povečati petrokemično proizvodnjo s sedanjih 66 mio ton na 100 mio ton, prihodke pa s 15 mlrd USD povečati na 25 mlrd USD v letu 2022. Do leta 2026 naj bi iranska petrokemična proizvodnja dosegla 133 mio ton letno, prihodki pa naj bi do 20. marca 2026 dosegli 37 mlrd USD.
 
Iranski petrokemični sektor hitro raste. Proizvodnja petrokemičnih tovarn se je v prvih 10 mesecih sedanjega iranskega leta povečala za 6 % v primerjavi z enakim obdobjem lani. Približno 3 % te rasti proizvodnje je povezano s povečanjem proizvodnje obstoječih enot, ostalo pa zaradi odprtja novih kompleksov.
 
Večina tekočih projektov v tej panogi trenutno uporablja domačo opremo, licence in tehnološko znanje iranskih strokovnjakov.


Viri: Factiva, Tehran Times, Mehr News Agency, Trend Agency

Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije