Hitra rast spletne prodaje v Republiki Južni Afriki

četrtek, 28. januar 2021

Sektor maloprodaje v Republiki Južni Afriki je eden od sektorjev, ki jih je pandemija Covid-19 najbolj prizadela. Prodaja na drobno je v novembru, ki se običajno šteje za največji prodajni mesec, saj kupci izdatno zapravijo pred praznično sezono, medletno upadla za 4 %. To je bilo še slabše od napovedi analitikov, ki so napovedovali 2,5 % padec.

Prodaja v fizičnih trgovinah se je precej zmanjšala, zato so bili trgovci prisiljeni preusmeriti se v spletno prodajo. S tem so postali resna konkurenca obstoječim spletnim trgovcem.

Afriška trgovska veriga Woolworths Holdings Ltd je 25. januarja letos objavila, da v prvem polletju 2021 pričakuje povečanje dobička na delnico za 50 % do 60 %, kar bo posledica izboljšanega poslovnega okolja v zadnjih nekaj tednih. Družba tudi pričakuje, da se bo skupna prodaja v prvem polletju 2021 povečala za 5,3 % v primerjavi z enakim obdobjem leto prej.

Osredotočenost trgovske verige Woolworths na spletno prodajo, na upravljanje zalog in na prodajo nekaterih nepremičnin, je pripomogla, da je družba kljub težkemu položaju trgovinskega sektorja dosegla pozitivne denarne tokove.

Spletna prodaja družbe je v Republiki Južni Afriki na področju prehrane narasla za skoraj 160 % in zdaj prispeva že več kot 2 % k celotni prodaji tega segmenta.

Spletna prodaja v segmentu mode, kozmetike in opreme za dom pa se je več kot podvojila in zdaj prispeva 4 % k celotni prodaji tega segmenta.

Analitiki napovedujejo, da bodo prihodki od spletne prodaje v Republiki Južni Afriki v letu 2021 dosegli 4,6 mlrd USD. V obdobju 2021-2025 naj bi spletna prodaja v državi rasla po 8,2 % povprečni letni stopnji in v letu 2025 dosegla vrednost 6,3 mlrd USD.

Največji segment spletne prodaje v Republiki Južni Afriki je segment mode. Ta naj bi po napovedih v letu 2021 ustvaril prihodke v višini 1,48 mlrd USD.

Penetracija spletnih nakupovalcev v Republiki Južni Afriki bo po napovedih v letu 2021 dosegla 41,1 %, v letu 2025 pa že 53,1 %.

Woolworths Holdings Ltd. je investicijska družba, ki se ukvarja z maloprodajo in finančnimi storitvami. Deluje v naslednjih segmentih: moda, kozmetika in oprema za dom, prehrana, finančne storitve, veleblagovnice in spletna prodaja ter logistika. Družba posluje v Republiki Južni Afriki, v Novi Zelandiji in v Avstraliji. Upravlja 1576 maloprodajnih trgovin v 14 državah in oskrbuje več kot 15 mio kupcev na južni polobli.
Družba je bila ustanovljena oktobra 1931 in ima sedež v Cape Townu v Republiki Južni Afriki.
V zadnjem poslovnem letu, ki se je končalo 30. junija 2020, je družba ustvarila prihodke v višini 73.986 mio ZAR, kar je približno 4.824 mio USD.Viri: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT