Hitra rast turškega turističnega sektorja v letu 2018

sreda, 02. maj 2018

Turistični sektor v Turčiji v letu 2018 hitro raste in podatki o zgodnjih rezervacijah ter povpraševanju iz tujine kažejo, da bi lahko država letos zaključila sezono z rekordnimi 40 mio turistov in več kot 25 mlrd EUR prihodkov iz turizma.

Turčijo je v prvih dveh mesecih 2018 obiskalo 3 mio turistov. Povpraševanje turistov iz Nemčije in Rusije, ki sta turška najpomembnejša trga, vztrajno raste. Po napovedih se bo število nemških turistov letos povečalo od 50 do 100 %, število ruskih turistov pa za 20 %. Turško združenje turističnih agencij je že napovedalo, da bo zaradi ugodnega povpraševanja iz tujine letos Turčijo obiskalo skupno 40 mio turistov.

Turčijo je v letu 2014 obiskalo 36,8 mio turistov, leta 2015 pa 36,3 mio. Sledil je velik padec leta 2016, ko je Turčijo obiskalo le 25,3 mio turistov. Lani se je obisk spet povečal na 32,4 mio. Turčija si je zastavila ambiciozen cilj, da do leta 2023 Turčijo obišče 50 mio turistov, turistični sektor pa ustvari 42 mlrd EUR prihodkov.

Vlada si prizadeva za diverzifikacijo turškega turističnega sektorja, ki ponuja alternativne potovalne poti in destinacije. V Turčiji v zadnjem desetletju raste tudi zdravstveni turizem, saj je v Turčiji mogoče hitreje in ceneje opraviti določene zdravstvene storitve, kot so operacije oči in srca, zdravljenje raka in presaditev las. Turčija je na četrtem mestu seznama globalnega zdravstvenega turizma glede na število obravnavanih bolnikov in na tretjem mestu glede na ustvarjene prihodke v tem sektorju. V letu 2017 je turški sektor zdravstvenega turizma obiskalo 750.000 turistov, sektor pa je ustvaril približno 1,5 mlrd EUR prihodkov. Turški turistični sektor je začel izvajati tudi več vladnih shem, kot je na primer "Leto Troje", da bi se spominjali starodavnih lokacij v severozahodni Turčiji, ki so podrobno opisane v Homerjevih epih, v Iliadi in Odiseji.

Kitajska, s katero so se politične, gospodarske in kulturne vezi s Turčijo znatno okrepile, je leto 2018 razglasila za "leto Turčije" in spodbuja svoje državljane, naj obiščejo Turčijo. Turčija letos pričakuje 500.000 kitajskih turistov. Tudi Turkish Airlines je povečal število letov med Turčijo in Kitajsko.

Vir: The Zimbabwean

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma