Hitro rastoči avstralski trg plastične embalaže bo leta 2023 vreden 3,6 mlrd EUR

sreda, 11. marec 2020

Avstralci porabijo približno 118.000 ton plastenk za pijače na leto. Obstoječi proizvajalci embalaže zato povečujejo svoje proizvodne zmogljivosti za doseganje obsega domačega povpraševanja. Industrija pijač ima na avstralskem trgu plastične embalaže pomembno vlogo. Spreminjanje potrošniških preferenc, od alkoholnih in gaziranih pijač do organskih in mlečnih pijač, ustvarja ogromne tržne priložnosti za ponudnike razgradljivih plastičnih in alternativnih embalaž v državi.

Ocenjena vrednost avstralskega trga plastične embalaže za leto 2019 znaša 3, 1 mlrd EUR. Vrednost trga naj bi v letih 2020-2025 rasla po 3,8 % povprečni letni stopnji in v letu 2025 dosegla 3,6 mlrd EUR.

Ker sta v državi proizvodnja in poraba plastičnih materialov v porastu, se veča tudi količina odpadne embalaže. Velike težave pri ravnanju s plastičnimi odpadki so se pojavile, ko je kitajska vlada leta 2018 prepovedala uvoz plastičnih materialov, ki niso razgradljivi, kar je zmanjšalo izvoz plastike iz Avstralije za 30 %. Avstralska vlada je kot odziv na to sprejela ukrepe, ki bodo zagotovili, da bo država do leta 2025 izdelovala in uporabljala le takšno plastično embalažo, ki bo 100 % razgradljiva. Večja podjetja, ki izdelujejo hitro potrošne izdelke, se temu hitro prilagajajo. Na primer podjetje Coca Cola Amatil je do konca leta 2019 že uporabilo 70 % plastenk iz reciklirane plastike. Tudi Unilever je že predstavil novo čistilo za pranje perila iz razgradljive plastične embalaže. Država si sicer prizadeva za zmanjšanje uporabe plastične embalaže, vendar ima plastika v primerjavi z alternativami številne prednosti, zaradi katerih se plastika še naprej proizvaja in uporablja.

Avstralski trg plastične embalaže je precej razdrobljen trg. Konkurenti na trgu si prizadevajo, da bi svojo ponudbo razlikovali na podlagi reciklirane vsebnosti v embalažah in enostavnosti recikliranja plastične embalaže. Konkurenca je zelo intenzivna, med največje konkurente pa sodijo podjetja Orora Packaging Australia, Filton Packaging, Flexible Packaging Solutions, Econopak Flexible Packaging, A&M Packaging, Caspak Products in Vacupack.

Vir: Factiva; MarketResearch

Več informacij o globalnih trendih na področju kemije, farmacije in biotehnologije