Hotelirski sektor v Budimpešti privablja globalne investitorje

sreda, 17. oktober 2018

Število turistov v madžarski prestolnici Budimpešta se je v zadnjih treh letih povečalo za 12 %, kar je privedlo do okrevanja hotelirskega sektorja v mestu in spodbudilo povpraševanje s strani tujih investitorjev. 

Hotelirski sektor v Budimpešti je najbolj upadel v času svetovne finančne krize v letu 2008, ko se je močno znižal obisk turistov, to pa je povzročilo padanje cen nočitev. Od leta 2010 dalje se je ponudba hotelov na Madžarskem bistveno povečala. Konec leta 2017 je na Madžarskem obratovalo 1.094 hotelov, od tega 35 % v Budimpešti.

V madžarski prestolnici so že prisotne številne globalne hotelske verige, kot so Four Seasons, Ritz-Carlton, Kempinski in InterContinental, veliko pa jih je napovedalo vstop na ta trg v prihodnjih treh letih. Med drugimi sta to hotelski verigi Hyatt ter Marriott W in Marriott Luxury Collection.
Hitro rastoči turistični sektor je pritegnil pozornost številnih globalnih investitorjev, ki vidijo investicijo v to mesto kot dobro dolgoročno naložbo.

Število hotelskih transakcij in poslov se je v zadnjih letih močno povečalo in nabor potencialnih investitorjev je obsežen. Vendar pa so se stroški gradnje v zadnjem času močno povečali, kar bi potencialno lahko ogrozilo nekatere od teh napovedanih načrtov. Mednarodne investitorje spodbuja tudi stalna rast madžarskega gospodarstva, nizka stopnja brezposelnosti ter zmanjšanje deleža dolga v razmerju do BDP. Tudi napovedi za Budimpešto ostajajo izjemno pozitivne, zlasti glede povečanja prihodov v mesto in močnega gospodarstva. Ravni RevPAR ("Revenue per available room") v Budimpešti so v primerjavi z drugimi evropskimi mesti še vedno nekoliko nižje. Pričakuje se, da bo razvoj hotelirskega sektorja in odprtje več hotelov s petimi zvezdicami, pripomoglo k povečanju povprečja teh stopenj v mestu.

Vir: Punch Newspapers

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma