Hotelirski sektor v Pragi med najbolj prizadetimi v Evropi

četrtek, 04. februar 2021

Po podatkih Smith Travel Research (STR) je pandemija korona virusa v evropskem hotelirskem sektorju najbolj prizadela Prago. Okrevanje sektorja je napovedano šele za leto 2024.

Povprečni prihodek na sobo se je v letu 2020 v Pragi zmanjšal za 84,6 %, zasedenost sob je upadla za 78,5 % na 16,6 %, povprečne cene na sobo pa so se znižale za 28,1 % na 66 EUR. Podobno so bila prizadeta le še mesta Barcelona, Rim in Lizbona. Vpliv pandemije Covid-19 na druge večje hotelske trge v Evropi je bil nekoliko manjši, povprečni upad prihodkov od nočitev je znašal 69,7 %.

Po mnenju analitikov sta dva razloga za tako velik padec hotelirskega trga v Pragi. V prvem valu epidemije je češka vlada med prvimi državami uvedla stroge omejitve, vključno z zaprtjem hotelov. Med drugim valom epidemije, ki se je pojavil po poletju, je Češka zabeležila enega največjih porastov novih okužb s korona virusom v Evropi, kar je posledično povzročilo stroge omejitve mednarodnega turizma in pozneje tudi zaprtja hotelirskega trga. Češka v primerjavi z drugimi državami hotelov ni uporabljala za začasno bivanje zdravstvenih delavcev, niti jih ni uporabila za začasne bolnišnice.

V Prago turisti prihajajo večinoma iz Evrope. Leta 2019 je delež evropskih turistov znašal 73 % celotnega števila nočitev.

Študija STR je pokazala, da vlagatelji in hotelski operaterji v sektorju pričakujejo oživitev trga šele po odpravljenih omejitvah za zajezitev širjenja Covid-19. Popolnega okrevanja pa ne pričakujejo pred letom 2024.

Praga je bila dolga leta priljubljena destinacija vlagateljev. Glavni konkurenti v hotelirski industriji se še vedno zanimajo za nakup, najem ali upravljanje hotelov v mestu. Povpraševanje očitno presega ponudbo, kar ohranja cene hotelov na ravni pred pandemijo.

V prihodnjih treh letih se bo v Pragi po napovedih število sob povečalo le za 1.750, saj bo zgrajenih razmeroma malo novih hotelov. Omenja se tudi zmanjšanje števila kratkoročnih najemov v Pragi in znižanje stopnje DDV za nastanitev.


Viri: Factiva, bne IntelliNews, Prague Morning
 
Več informacij o globalnih trendih na področju turizma