Hrvaški finančni regulator odobril prvi bitcoin sklad na Hrvaškem

četrtek, 14. maj 2020


Hrvaška agencija za nadzor finančnih storitev Hanfa je dala soglasje za uvedbo bitcoin naložbenega sklada. Sklad, ki ga bo ustanovila družba Griffon Asset Management d.o.o. iz Osijeka, bo prvi regulirani sklad alternativne kripto valute na Hrvaškem.

Državna hrvaška poštna banka (HPB) bo depozitar za sklad pasivnega digitalnega premoženja, ki bo v celoti vlagal v bitcoine. Vlagatelji bodo lahko svoje začetne obveznosti v sklad prevzeli v gotovini ali v bitcoinih.


Obdobje začetne ponudbe enot sklada bo ostalo odprto 15 dni po objavi odločbe Hanfe, oziroma dokler upravitelj ne zbere minimalne vrednosti premoženja v višini 1 mio HRK (132.000 EDUR), navaja regulator.

Pasivni digitalni kapital velja za visoko tvegan sklad, saj so naložbe v kripto valute povezane z veliko nestanovitnostjo in negotovostjo, povezano z regulativnimi okviri, ki nadzorujejo to vrsto sredstev. Zato je nov sklad zasnovan za dolgoročne vlagatelje, ki so zelo dovzetni za tveganje, kot dodatek k tradicionalnemu naložbenemu portfelju.

Sklad si bo prizadeval za čim večje naložbe v bitcoine, to je nakup in hrambo bitcoinov, katere strategija velja za pasivno. Usmerjena bo v naložbe 100 % čistega premoženja v bitcoine. Sklad bitcoin je upravičen do 2,5 % provizije za upravljanje. Griffon prevzame 3,5 % provizijo od vlagateljev, ki izstopijo v manj kot letu dni in 2,5 % provizijo od vlagateljev, ki izstopijo po dveh letih. Po tem obdobju ni več stroškov izstopa.
 
Vir: Factiva; CoinDesk, Inc., SeeNews

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT