Hrvaško podjetje Valamar Riviera bo letos ustvarilo le 30 % lanskih prihodkov

torek, 29. september 2020

Hrvaški hotelski operater Valamar Riviera napoveduje, da bodo v letu 2020 zaradi pandemije korona virusa ustvarili le 30 % lanskih prihodkov. Kljub temu v podjetju načrtujejo, da bodo letos ustvaril dobiček iz poslovanja.

Poletna turistična sezona se je dobro začela, vendar so omejitve potovanj, ki jih je avgusta uvedlo več držav, omejile potovanja na Hrvaško, to pa je povzročilo velik padec prihodov konec avgusta in v po- sezoni. V Valamarju pričakujejo, da se bo kriza v turističnem sektorju nadaljevala tudi v letu 2021, stanje pa naj bi se nekako normaliziralo v letih 2022 in 2023.

Družba je še sporočila, da je zaradi pandemije korona virusa in negotovosti prihodnjega poslovanja, preložila načrtovano 125 mio HRK (17 mio EUR) vredno investicijo za leto 2020. Ta investicija vključuje gradnjo letovišča Valamar Pinea Collection v Poreču in nekatere druge projekte, ki naj bi jih zaključili za sezono 2021. Vsi ti projekti so sedaj preloženi za obdobje 12 do 24 mesecev. V naslednjem obdobju bo poudarek družbe predvsem na ohranjanju likvidnosti, zaščiti delovnih mest, prilagajanju kriznim razmeram in pripravi projektov za prihodnjo rast in razvoj.

Valamar je največji konkurent v hotelirskem sektorju na Hrvaškem. Podjetje ima v lasti in upravlja številne nepremičnine na jadranski obali, največ v Istri in Dubrovniku. Konec leta 2019 je podjetje upravljalo 36 hotelov in 15 kampov s približno 21.000 nastanitvenimi enotami. Skupna zmogljivost nastanitvenih kapacitet je približno 58.000 gostov. Valamarjevi hoteli so razvrščeni v kategorije od dve do pet zvezdic. Podjetje ponuja tudi program zvestobe strank, Valamar Plus Club, ki gostom ponuja prilagojene ugodnosti, popuste pri rezervacijah in prilagojene pakete.

Valamar je bil v poslovnem letu 2019 finančno zelo uspešen. Prihodki podjetja so se v poslovnem letu 2019 povečali za 10,5 % na 2.218,8 mio HRK (293,9 mio EUR) s 2.016,1 mio HRK (267,09 mio EUR) v poslovnem letu 2018.

Velika prepoznavnost Valamarju odpira nove možnosti za rast podjetja. Podjetje ima dobro prepoznavno blagovno znamko, kar se odraža v različnih prejetih nagradah, ki se podeljujejo za dobro in kakovostno poslovanje. Januarja 2020 so štirje kampi Valamar prejeli nagrado ADAC Superplatz. Novembra 2019 je Valamarjev kamp Istra Premium Camping Resort prejel nagrado Special Lider invest. Oktobra 2019 so podjetju že tretjič podelili nagrado za najboljše odnose z vlagatelji. Podjetje Valamar Riviera je prejelo tudi več drugih najprestižnejših svetovnih turističnih priznanj.

Viri: Factiva, SeeNews, MarketLine Company Profiles

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma