Huawei je v Srbiji odprl inovacijsko središče

četrtek, 17. september 2020

Kitajski tehnološki velikan Huawei je v ponedeljek, 14. septembra 2020, v Beogradu odprl center za inovacije in razvoj.

Ob otvoritveni slovesnosti, ki je potekala v Beogradu, je srbska premierka Ana Brnabić obiskala novo središče v spremstvu kitajskega veleposlanikav Srbiji Chen Boja in predsednika družbe Huawei Western Balkans, Li Mengquna. 

Brnabićeva je dejala, da bo novi center Srbiji pomagal pospešiti digitalno preobrazbo, ki je ena ključnih prednostnih nalog srbske vlade, hkrati pa bo spodbudil inovacije in ustvarjalnost v srbskem gospodarstvu.

"Inovacijsko središče bo namenjeno vzgoji talentov, ekosistemu, pametnim rešitvam, lokalizaciji in agilnim inovacijam," je dejal predsednik Huawei za Zahodni Balkan, Li Mengqun. Družba Huawei upa, da bo srbska vlada ohranila odprto poslovno okolje za razvoj IKT infrastrukture, saj bi po njihovem mnenju država lahko postala ena od vodilnih na svetu v digitalni dobi.

"Trije glavni vidiki sodelovanja s Huaweijem, so uvajanje umetne inteligence, digitalizacija izobraževanja in razvoj pametnih mest po Srbiji," je ob uradni otvoritvi inovacijskega središča dejala srbska premierka Ana Brnabić.

Za vzpostavitev tega informacijskega središča sta se dogovorili srbska vlada in družba Huawei že leta 2019.

Maja 2018 je srbska vlada sporočila, da namerava Huawei v Srbiji ponujati svojo rešitev Smart City. Rešitev vključuje tehnologije v oblaku, omrežju in platformi za zaznavanje, analizo in združevanje ključnih podatkov iz mestnih operativnih sistemov in sistemov upravljanja. S pomočjo Smart City rešitve se lahko menedžerji inteligentno odzovejo na različne potrebe upravljanja in poslovanja.

Viri: Factiva, China Daily

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT