Huawei se bo v letu 2021 osredotočil na programsko opremo

četrtek, 07. januar 2021

Po ocenah analitikov bo letos družba Huawei, zaradi omejenega dostopa do polprevodnikov, upočasnila poslovanje na področju 5G in se osredotočila na razvoj programske opreme.

Vodilni kitajski proizvajalec telekomunikacijske opreme Huawei Technologies Co., Ltd. se je maja 2019, zaradi pomislekov glede nacionalne varnosti, znašel na ameriškem trgovinskem črnem seznamu. Kljub temu, da je Huawei večkrat zanikal možnosti tveganja, ameriška podjetja niso več smela prodajati Huawei tehnologije. Lani avgusta se je prepoved razširila še na tuja podjetja, ki poslujejo z ameriškim trgom, kar je doseglo tudi glavne dobavitelje, kot je na primer Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC). Huawei pa je odvisen od TSMC pri proizvodnji naprednih čipov za svoje prenosne telefone, mrežnih 5G baznih postaj, strežnikov, računalništva v oblaku in izdelkov z umetno inteligenco.
Vpliv teh sankcij bo Huawei najbolj občutil v prodaji fizičnim osebam, ki je leta 2019 ustvarila 54 % vseh prihodkov družbe.
 
Novembra 2020 je Huawei prodal cenejšo linijo pametnih telefonov Honor, da bi tej blagovni znamki omogočil ponovni dostop do čipov. Huawei bi lahko letos podobno ravnal tudi s svojimi premium linijami.
 
Huawei je bil v drugem četrtletju leta 2020 največji svetovni proizvajalec pametnih telefonov, toda zaradi prodaje linije Honor in pomanjkanja čipov, se letos verjetno ne bo več uvrstil med šest najboljših.
 
Poslovanje družbe Huawei pa se lahko spremeni z uradnim imenovanjem novega ameriškega predsednika, od katerega analitiki pričakujejo večjo prizanesljivost do Huawei poslovanja s pametnimi telefoni. Inavguracija bo ravno v mesecu januarju, ko finančna direktorica družbe, Meng Wangzhou, z ameriškim tožilstvom razpravlja o dogovoru zaradi obtožb o poslovanju z Iranom.
 
Medtem se bo Huawei verjetno osredotočil na operacijski sistem Harmony, ki ga razvija za svoje pametne telefone. V programski opremi se bo bolj usmeril v storitve, kot so računalništvo v oblaku in naprave za internet, čeprav te verjetno ne bodo nadomestile izpada na področju pametnih telefonov in telekomunikacijske infrastrukture.
 
Področje postavitve 5G omrežja družbe Huawei ima sicer dobre perspektive, toda glede na to, da večji trgi, kot sta Združeno kraljestvo in Japonska, prepovedujejo njeno opremo, se bo družba verjetno osredotočila na Kitajsko. Huawei ima dovolj čipov za izdelavo približno 500.000 baznih postaj 5G. A kitajska vlada po napovedih ne bo izkoristila trenutnega stanja zalog in bo verjetno upočasnila uvajanje 5G omrežja.


 
Viri: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT